Online publicatie: On Affecting Change…

Gratis download

Image: Kristin Metho

Residencies en kleine organisaties zijn microkosmossen. Heel vaak zijn het plekken voor experiment en onderzoek, die de gastkunstenaar tijd en een nieuwe ruimte geven, terwijl ze tegelijkertijd onlosmakelijk verbonden zijn met nieuwe contexten, netwerken en omgevingen. In december 2020 en januari 2021 stonden Kunsthuis SYB, Hotel Maria Kapel en AiR Platform NL stil bij een bijzonder jaar: in 2020 ontstond een pandemie, maar vonden ook massale Black Lives Matter protesten plaats, werden #metoo debatten voortgezet, en was er een wereldwijde strijd voor rechtvaardigheid en gelijkheid. De dramatische gebeurtenissen spoorden ons als kleine organisaties aan om ons af te vragen: hoe kunnen wij, als residencies, als kleine kunstorganisaties, als kunstenaars, positieve verandering teweegbrengen in onze directe omgeving en de maatschappij in het algemeen? Hoe kunnen wij, ondanks onze verschillen, onze tijdelijkheid, en onze individuele uitdagingen, bijdragen aan een antiracistische, feministische, zorgzame, en duurzame toekomst?

Om verder na te denken over de (benodigde) verandering in en door kleine kunstinstellingen, nodigden we onze residency-collega’s, kunstenaars en kunstorganisaties uit voor een online symposium in drie delen. Het waren vruchtbare bijeenkomsten, en we hebben alle  bijdragen, inzichten en suggesties verzameld in een (online) publicatie, geredigeerd door Mariska van der Berg en onszelf. We hopen dat deze publicatie je kan inspireren en helpen om na te denken over organisatorische verandering.

U kunt de online publicatie hier lezen.

Hier vindt u de print-at-home versie
(in deze versie is de paginavolgorde aangepast om te kunnen printen en vouwen tot een handzame halve A4 publicatie)

En hier de reader

 

 

COLOFON
On Affecting Change Through Artist-in-Residencies was een online symposium van Hotel Maria Kapel, Kunsthuis SYB en TransArtists|AiR Platform NL, geïnitieerd en ontwikkeld door Miriam Wistreich, Josine Sibum Siderius en Heidi Vogels.

Programma and productie
Heidi Vogels
Josine Sibum Siderius
Miriam Wistreich

Sprekers
Clare Butcher
Thato Mogotsi
Nathalie Hartjes
Miriam Wistreich

Workshops
Ika Sienkiewizc-Novacka
Claudia Zeiske
Anika Mariam Ahmed

Kunstenaarsbijdragen
Sekai Makoni and G
larose larose
Harriet Rose Morley

Panelleden
Danielle van Zuijlen
Esther van Rosmalen
Pauline Burmann
Koen Dijkman
Martin Born
Petra Groen
Hugo Palmar

Technische ondersteuning
Robbert Former

Teksten en redactie
Mariska van den Berg
Heidi Vogels
Josine Sibum Siderius
Miriam Wistreich
Dicle Gülşahin

Eindredactie
Iris Ferrer

Grafisch ontwerp
Kristin Metho

On Affecting Change Through Artist-in-Residencies is mede mogelijk gemaakt door Pictoright, Kunsthuis SYB, Hotel Maria Kapel en Dutchculture | TransArtists.