Open Call 2023 & 2024

Deadline: 6 februari 2022, 23:59 uur

Kunsthuis SYB zoekt nieuwe projectvoorstellen voor de programmering van 2023 en 2024, van beeldend kunstenaars die wonen en/of werken in Nederland.

Direct naar het formulier

Kunsthuis SYB is een open, gastvrije artist residency; een tijdelijke woon- en werkplek voor beeldend kunstenaars in het Friese Beetsterzwaag, waar experiment, onderzoek, ontwikkeling en samenwerking centraal staan. Kunsthuis SYB biedt middelen en mogelijkheden; residents krijgen de tijd, de ruimte, budget, feedback en ondersteuning om een volgende stap te kunnen zetten in hun werk. Kunsthuis SYB bestaat sinds 2000, en is sinds die tijd voor veel kunstenaars een belangrijke ontwikkelingsplek geweest. Kunsthuis SYB wordt structureel ondersteund door het Mondriaan Fonds en de Provincie Fryslân. 

Geselecteerde kunstenaars worden uitgenodigd om zes weken in het huis aan de Hoofdstraat, midden in de dorpskern van Beetsterzwaag (Friesland), te werken en te verblijven. Ieder weekend zijn de deuren van SYB geopend voor publiek zodat dorpsbewoners en geïnteresseerden de kans krijgen het werkproces te volgen. De werkperiode wordt afgesloten met een presentatie.

Beetsterzwaag ligt tussen Drachten en Heerenveen, in zuidoost-Friesland in de Friese Wouden: een oeroud cultuurhistorisch landschap dat is gevormd door de manier waarop mensen leefden en de historie van de streek reflecteert. Het dorp zelf telt 3500 inwoners. SYB’s lokale netwerk biedt toegang tot allerlei instellingen met bijzondere (oude, verdwijnende, specifieke) kunde en kennis (zoals het rietvlechtmuseum, kwekers van oude inheemse zaden, de tropische kas, boerenbedrijven etc.); culturele organisaties die een belangrijke regionale functie vervullen zoals Tresoar of nabijgelegen musea; een groot netwerk van Noord-Nederlandse kunstinstellingen en kunstenaars én contact met de Noord-Nederlandse kunstacademie (Minerva, Groningen) en de Rijksuniversiteit Groningen.

Voor de programmering van 2023 en 2024 is SYB op zoek naar kunstenaars of kunstenaarsduo’s die een project willen uitvoeren om een nieuwe stap te zetten in de ontwikkeling van hun werk, of die de ruimte en omgeving van SYB willen gebruiken om ambities te realiseren die elders niet te realiseren zijn.

Wat vinden we belangrijk?
Naast criteria als kwaliteit en uitzonderlijkheid geven we de voorkeur aan projectvoorstellen waaruit duidelijk blijkt waarom het project specifiek in SYB (en omgeving) uitgevoerd moet worden. Daarnaast zien we graag dat kunstenaars een inhoudelijke samenwerking aangaan binnen het project. Dit kan met een publiek zijn (bijvoorbeeld een school, vereniging of specifieke doelgroep), een externe partner (zoals een specifieke organisatie, ondernemer of wetenschapper), of een of meer kunstenaars.

Met de residency wil SYB vooral de productie en ontwikkeling van nieuw werk door middel van onderzoek en experiment stimuleren. Dit betekent dat er tijdens het verblijf van de kunstenaar ruimte is voor nieuwe wendingen en andere uitkomsten dan gepland. De eindpresentatie vindt plaats in het laatste weekend van de residency, en sluit aan bij de ontwikkeling van het project: het kan dus de vorm aannemen van een tentoonstelling, artist talk, rondleiding of anders.

SYB biedt:

 • Een gratis woon- en werkplek tijdens de residency-periode: het huis bestaat uit een grote werk- en tentoonstellingsruimte op de begane grond, een woonkeuken en woonkamer op de eerste verdieping, twee slaapkamers en een badkamer op de tweede. Er zijn vier vaste slaapplaatsen. Achter het huis ligt een tuin. Bekijk hier de foto’s van de begane grond;
 • een honorarium (100 % van de richtlijn kunstenaarshonoraria bij toekenning van subsidie-aanvragen);
 • inhoudelijke feedback en betrokkenheid;
 • inhoudelijke reflectie op het project door SYB Circles in de vorm van een essay, podcast, interview of gesprek;
 • marketing en communicatie (advertentie, social media, website, nieuwsbrieven);
 • een (eind)presentatie in SYB (zie boven);
 • deelname aan de Triënnale van Beetsterzwaag (in 2024);
 • de mogelijkheid gezinsleden mee te nemen naar de residency: er is een ledikant en een kinderstoel en Kunsthuis SYB denkt graag mee om een verblijf met een gezin mogelijk te maken.

Heb je andere vragen over de faciliteiten die SYB biedt? Neem dan contact op met info@kunsthuissyb.nl.

Aanmeldprocedure:

De aanmelding voor een residency in SYB bestaat uit*:

 1. Een projectplan waarin het onderzoek, het doel, de werkwijze en de gewenste samenwerking worden gedefinieerd (max 1000 woorden). Geef in je voorstel aan wanneer je in 2023-2024 beschikbaar zou zijn voor een residency in SYB.
 2. Documentatie (PDF) inclusief een artist statement (max. 600 woorden)
 3. Motivatiebrief; de reden voor je interesse in een residency in SYB en op welke manier je je werk of praktijk wilt ontwikkelen tijdens de residency in SYB (max 500 woorden/ 1A4)
 4. Een CV voorzien van de volgende informatie: volledige naam, geboortedatum en geboorteplaats, nationaliteit, woon- en werkplaats.

Klik hier voor het formulier

Procedure
Je voorstel wordt zorgvuldig bekeken door het team van SYB, dat bestaat uit de directeur en de programmeringscommissie en SYB Circles. Uiterlijk eind februari laten we weten of je geselecteerd bent voor de shortlist. Na het vaststellen van de shortlist vinden er gesprekken plaats met de kandidaten, en wordt de uiteindelijke selectie bekendgemaakt.

*Projectvoorstellen die te laat of niet compleet zijn worden niet in behandeling genomen.