13 november 2022

Opening en prijsuitreiking Sybren Hellinga Kunstprijs ‘Carriers’

in Kunsthuis SYB

Kunsthuis SYB nodigt u van harte uit voor de opening van de Sybren Hellinga Kunstprijs 2022 tentoonstelling getiteld Carriers op 13 november van 14:00-17:00 uur in Kunsthuis SYB te Beetsterzwaag.

De genomineerde kunstenaars zijn:

Benjamin Francis

Olivia D’Cruz

Peter Scherrebeck Hansen

Sarjon Azouz

Vita Soul Wilmering

De tentoonstelling is gecureerd door Titus Nouwens

De 9e editie van de Sybren Hellinga-prijs brengt vijf kunstenaars samen vanuit zeer uiteenlopende contexten; ze komen uit Denemarken, Goa, Nederland en Syrië en zijn de afgelopen jaren afgestudeerd aan kunstacademies in Amsterdam en Arnhem, Gent en Groningen. De werken die ze in Kunsthuis SYB presenteren omvatten verschillende media, zoals bewegend beeld, keramiek en textiel. Zoals curator Titus Nouwens in zijn essay benadrukt, hebben de kunstwerken persoonlijke en familiale geschiedenissen als vertrekpunt. Autobiografie en fictie zijn met elkaar verweven in vijf multimedia-installaties met sterke performatieve elementen; van kijken en bekeken worden, personagevorming en vertelling, partituren en rekwisieten, beweging en verval. Het begrip carrier, Engels voor drager, is een terugkerend element in de tentoonstelling. Nouwens neemt het etymologische verband tussen carrier en carrière als uitgangspunt om na te denken over de relatie tussen de twee begrippen en hoe ze verwijzen naar zowel verplaatsen als vasthouden.

Het is een groot genoegen u op zondag 13 november te mogen verwelkomen en het werk van de kunstenaars met u te delen. Diezelfde dag zal de jury bestaande uit Vytautas Kumža (winnaar Sybren Hellinga Kunstprijs 2019), Saskia Noor van Imhoff (beeldend kunstenaar), Laurie Cluitmans (curator Centraal Museum in Utrecht), Sanne Luteijn (manager The Ekard Residency), om 14.30 uur de winnaar van de Sybren Hellinga Kunstprijs 2022 bekendmaken.