13 januari t/m 9 februari 2003

PATIENT – Tweede faseopleiding van het Dutch Art Institute ArtEZ (AKI)

Residency Shih-Ying Lin, Kristy Trinier, Davide de Saro, Ana Aznar

PATIENT is een installatie van vier internationale kunstenaars, Ana Aznar [Spanje], Davide di Saro [Italiƫ], Shih-Ying Lin [Taiwan] en Kristy Trinier [Canada]. Het project is een verlengstuk van hun onderzoek op het gebied van de beeldende kunsten aan het Dutch Art Institute, een multidisciplinaire vervolgopleiding in Enschede in Nederland.

De vier deelnemers zullen gedurende een verblijf van vier weken in Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag individuele projecten ontwikkelen, uitgevoerd in verschillende media [geluid, video, installatie en performance]. De combinatie van die projecten zal een kunstmatige omgeving genereren die een weerspiegeling is van het scheppingsproces in een vreemde situatie. De afgebeelde kunstmatige omgeving zal een ziekenhuis zijn.

De belangstelling van de kunstenaars gaat uit naar het ziekenhuis als instelling met veel vertrouwde en vreemde associaties voor het publiek; ze zullen zintuiglijke ervaringen vertalen vanuit de context van het ziekenhuis naar de specifieke ruimte van het kunsthuis. Door het neurologische ontstaansproces van herinneringen te bestuderen, ontdekten de kunstenaars dat herinneringen voornamelijk als een verzameling neurologische informatie wordt verzameld en opgeslagen in de vitale delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor functionele overlevingssystemen. Er zijn maar weinig omgevingen die zulke sterke reacties aan de herinnering ontlokken als het ziekenhuis.

Het resultaat zal een reeks toegankelijke reacties van de herinnering op het ziekenhuis zijn die in verschillende media weer aan de gemeenschap worden aangeboden; PATIENT functioneert als een platform voor prikkels die het publiek kan ervaren. De uitwerking van het PATIENT-project vindt plaats van 13 januari t/m 9 februari met een afsluitende receptie op zaterdag 8 februari om 14.00.