12 februari t/m 24 maart 2024

Pilar Mata Dupont en Erika Roux: Floodland: Research for a Dutch Western

Residency

Pilar Mata Dupont and Erika Roux, test shot on the Waddenzee, 2024

Kunsthuis SYB verwelkomt kunstenaars Pilar Mata Dupont en Erika Roux voor een onderzoeksresidentie van 12 februari tot en met 24 maart 2024 getiteld Floodland: Research for a Dutch Western.

Met deze residency brengen Mata Dupont en Roux hun verschillende benaderingen van filmmaken en onderzoek samen om zich te verdiepen in een gedeelde interesse in het verkennen van urgente ideeën over het Nederlandse en Friese antwoord op klimaatverandering en zeespiegelstijging.

Hun focus ligt op het ontrafelen van nationale mythes en politieke verhalen over watermanagement. In hun residency bij Kunsthuis SYB stellen Mata Dupont en Roux het Friese landschap voor als decor voor een westernfilm. Ze onderzoeken hoe het weidse en waterrijke landschap een set kan zijn voor een nieuwe film getiteld The Polder Western. Voor hen is het project onderdeel van een langer lopend onderzoek naar hoe het genre van de westernfilm en de problematiek van de stijgende waterspiegel binnen het artistieke domein benaderd kunnen worden.

Op basis van drie jaar interviewen en schrijven werken de kunstenaars aan materiaal voor de ontwikkeling van een filmwerk, waarin een absurdistische versie van Nederland wordt verbeeld als een Kafkaiaanse wereld die zich afspeelt in een western.

Mata Dupont en Roux hebben een speelse en relevante taal gevonden in de filmische kenmerken van het westerngenre om na te denken over politieke perspectieven en benaderingen van territorium, natuur en gemeenschap, met complexe en vaak tegenstrijdige economische en sociale belangen.

In hun samenwerking laten ze zien dat fictie en filmtaal een belangrijke plaats innemen in hun werk om persoonlijke zorgen aan de orde te stellen die voortkomen uit het wonen in een ecologisch kwetsbaar land.

Het onderzoeksproject Floodland: Research for a Dutch Western zal leiden tot een publieke presentatie op zaterdag 23 maart 2024. Meer informatie over de publieke presentatie volgt.

Over de kunstenaars
Erika Roux is een beeldend kunstenaar en filmmaker gevestigd in Amsterdam. Haar werk bestaat uit videowerken, korte films, multichannel video-installaties en publicaties. Met een vrij intuïtieve, doe-het-zelf en intieme benadering van video en filmmaken laveert haar werk vaak tussen het kritische potentieel van fictie en re-enactment en de complexiteit van documentair materiaal. 

De Latina kunstenaar Pilar Mata Dupont gebruikt temporele strategieën van looping, fragmentatie en dislocatie om zich te verdiepen in de veranderlijkheid van verhalen over geschiedenis en herinnering, waarbij ze diepgaand onderzoek doet naar het ontstaan van vertelde geschiedenissen en hun onvertelde tegenhangers. In haar video-, performance- en fotowerken verkent ze vaak de structuren en stijlfiguren van genreverhalen. Mata Dupont’s recente praktijk heeft zich uitgebreid naar niet-lineaire, karakter-gerichte en concept-gedreven storytelling. Pilar Mata Dupont woont en werkt in Rotterdam.

Het project is mede mogelijk gemaakt door: