4 t/m 22 juni 2001

POINT DE VUE DISPOSITION ET MURMUR

Residency Henry J. Alles, Vista Works

In het twee maanden durende kunstproject Point de Vue Disposition et Murmure, dat in drie delen uiteenvalt, maakt beeldend kunstenaar Henry J. Alles/Vista Works samen met bezoekers en collega-kunstenaars een kunstreis. Het project speelt zich af in zowel Kunsthuis Syb als in Las Palmas te Rotterdam. Het evenement over waarneming, perceptie en verplaatsing kent als finale een 24 uur durende busreis door het havengebied van Rotterdam maken. Het gehele evenement vindt plaats vanuit een mobiele ruimte met de afmeting van een reisbusinterieur. De ruimte werd door de kunstenaar zelf ontworpen en gebouwd. Het bevat een soepcafé, een opslagplaats voor beeld- en geluidskunst, 300 dozen die als reiskoffers dienst doen, vol met kunstwerken van net zoveel kunstenaars als disciplines en stijlen, en functioneert als verkooploket van tickets voor de finale busreis.

Tijdens deze reis met kunst, eten en plezier maakt het publiek kennis met de verhalen van de door Henry J. Alles gemanipuleerde werkelijkheid. Alles treedt vooral op als bedenker en organisator van het project. Er is geen sprake van een afgerond geheel dat binnen een tastbaar kunstwerk samenvalt, eerder van een diffuse uitzaaiing van ingrepen in de sociale werkelijkheid van de bezoekers. Toeschouwers worden in dit project vrijwel meteen ook deelnemers, omdat zij worden uitgenodigd de door Alles geregisseerde imaginaire reisverhalen mee te beleven.

In Kunsthuis Syb kan men het fijne over de ‘disposities’, verplaatsingen van (stedelijk) landschap en verdraaiingen van waarneming, te weten te komen door er met Henry J. Alles over te praten onder het genot van een kop Old World Rasberry Soup of Campbell Clasic Potato Soup. Alles is telkens drie avonden per week aanwezig in zijn Soepcafé in zijn zelfgebouwde container annex businterieur. Omdat deze container te groot is voor het Kunsthuis, loopt hij dwars door de wanden heen. Elke avond heeft een thema, een centraal kunstwerk en een soepspecialiteit. Sommige avonden worden aangevuld met gesprekken ‘aan tafel’ over onder meer waarneming en blindheid, gegeven door ervaringsdeskundigen; andere met Point de Vue Jeu, een spel. Alles fungeert als tegelijk kok, gastheer, organisator en curator van de kunstwerken die over de reiskoffers verdeeld worden. Deze dozen worden als tickets voor de finale busreis verkocht. De voor iedere doos unieke inhoud bestaat onder andere uit legpuzzelstukjes, zaklampjes, dia’s en natuurlijk de latex handschoenen die als belangrijk motief door het hele oeuvre van Henry J. Alles lopen.