3 mei 2024

“part 54 or: reel real pul, and this part is no longer ly handy here”

Publieke presentatie

still from "part 54 or: reel real pul, and this part is no longer ly handy here", 2024

Kunsthuis SYB nodigt u van harte uit voor part 54 or: reel real pul, and this part is no longer ly handy here een presentatie ter afsluiting van de residency van kunstenaars Reinout Scholten van Aschat, bas van den hurk en Jochem Laarhoven, op vrijdag 3 mei 2024 om 18.00 uur.

De kunstenaars werkten bij SYB in de geest van de multidisciplinaire karakter van Dada, waarbij ze de ui herinterpreteerden voorbij zijn letterlijke betekenis. Ze haalden inspiratie uit het gedicht “De Ui” (1919) van Kurt Schwitters en het artikel “Dadaïsme in Nederland” (1923) in het tijdschrift Merz.

Tijdens de presentatie-avond bij SYB delen Scholten van Aschat, van den Hurk en Laarhoven hun onderzoek met het publiek. Directeur Arnisa Zeqo gaat met de kunstenaars in gesprek over de experimentele veldtochten in Beetsterzwaag en omgeving.

We kijken ernaar uit u te verwelkomen bij SYB op vrijdag 3 mei!

Programma
18:00 Inloop
18.15 Presentatie audio-collage en Q&A
19:15 Afsluitende drankjes met uienchampagne en zelfgemaakte vegan uienkaas
20:00 Einde

Over hun residency 
In Kunsthuis SYB werkten Reinout Scholten van Aschat, bas van den hurk en Jochem Laarhoven aan hun onderzoek part 54 or: reel real pul, and this part is no longer ly handy here.

Hun onderzoek bij SYB vertrok vanuit enkele historische elementen van het Dada-erfgoed in Friesland. De avant-garde beweging Dada begon tijdens de Eerste Wereldoorlog met performances en verstoringen die onzin, irrationaliteit en anti-kapitalisme omarmen. In 1923 organiseerden o.a. Kurt Schwitters, Theo en Nelly van Doesburg en de gebroeders Rinsema een serie Dada-veldtochten, een reeks van dadaïstische voorstellingen, in Drachten (nabij Beesterzwaag). Dit waren een van de laatste officiële Dada optredens.

Binnen hun samenwerking hebben Reinout, bas en Jochem een gezamenlijke fascinatie ontwikkeld voor de ui. Zij zien de ui als een niet-menselijke protagonist van hun avonturen in Beetsterzwaag en omgeving. Wat voor verhaal kun je vertellen over de ui dat de ui zelf overstijgt? Zitten er politieke dimensies in?

De residency bij SYB werd vormgegeven als een letterlijke en figuurlijke veldtocht waarin verschillende mensen en disciplines aanhaken. De materialen die zij in deze context verzamelden, zetten de kunstenaars om in collages van muziek, teksten, schilderijen, kazen en champagne.