23 maart 2024

Presentatie Pilar Mata Dupont & Erika Roux: Unpacking The Polder Western

Publieke presentatie

Image in progress van The Polder Western door Pilar Mata Dupont en Erika Roux, 2024

Kunsthuis SYB nodigt u van harte uit voor Unpacking The Polder Western, een presentatie ter afsluiting van de residentie van Pilar Mata Dupont en Erika Roux, op zaterdag 23 maart 2024 om 15.00 uur.

Tijdens de middag tonen Mata Dupont en Roux de conceptversies van de eerste gemonteerde scènes van hun film The Polder Western. Directeur Arnisa Zeqo gaat met de kunstenaars in gesprek over het onderzoek achter de film en de motivatie achter de filmtaal die ze hebben ontwikkeld. Bezoekers worden uitgenodigd om vragen te stellen en feedback te geven op het werk in ontwikkeling.

Het uiteindelijke resultaat van dit filmische onderzoek zal de vorm aannemen van een solotentoonstelling met de titel Scenes From the Polder Western gecureerd door Niekolaas Lekkerkerk. De tentoonstelling opent op 18 mei 2024 en is te zien in RADIUS, Centrum voor Hedendaagse Kunst en Ecologie in Delft.

We kijken ernaar uit u te verwelkomen bij SYB op zaterdag 23 maart!

Programma
15:00 Inloop
15:15 Vertoning van de eerste gemonteerde scènes + discussie
16:15 Afsluitende drankjes
17:00 Einde

Over de residency
In Kunsthuis SYB werkte Pilar Mata Dupont en Erika Roux aan hun onderzoek Floodland: research for a Dutch Western.

Puttend uit drie jaar van interviews en schrijven, markeert deze residency het einde van een langere, doorlopende periode van een onderzoek naar hoe het Western filmgenre en zorgen over zeespiegelstijging samen tot uitdrukking kunnen komen binnen het artistieke domein.

Bij SYB brachten Mata Dupont en Roux hun verschillende benaderingen van filmmaken en onderzoek samen om urgente ideeën over het Nederlandse en Friese antwoord op klimaatverandering en stijgende zeespiegel te verkennen. Hun focus ligt op het ontrafelen van nationale mythes en politieke verhalen over waterbeheer. Tijdens hun verblijf werkten ze samen met een filmploeg en acteurs en filmden ze verschillende scènes, waarbij ze zich het Friese landschap voorstelden als decor voor een westernfilm.