29 juni t/m 9 augustus 2011

QUIETLY MY BROADCAST

Residency Ruth Legg

Voor het project ‘Quietly my Broadcast’ nam kunstenaar Ruth Legg de Friese tv-zender Omrop Fryslân onder de loep. Het verzamelde onderzoeksmateriaal heeft zich uiteindelijk tot het derde en laatste videowerk binnen een driedelige serie gevormd, die op zaterdag 6 augustus in zijn geheel in SYB te zien zal zijn.

‘Quietly my Broadcast’ komt voort uit Legg’s langetermijnonderzoek naar de receptie van de individuele scheppende visie in het publieke domein; een thema dat zich zowel door haar kunstpraktijk als door haar dissertatie onderzoek vlecht. Legg is daarbij niet zozeer geïnteresseerd in de boodschap dat een kunstwerk vertelt, maar juist in de manier waarop dit verhaal overgebracht wordt op een publiek. Zij richt zich dan ook op de codes, taal en transformatieprocessen die hieraan ten grondslag liggen en de sociale structuren waarbinnen dit plaatsvindt.

Tijdens haar residentie in SYB heeft Legg de uitzendingen, de programmering en de taal van (post)productie van Omrop Fryslân bestudeerd – in het bijzonder van het programma ‘Doch it foar dyn doarp’ (‘Doe het voor je dorp’). Zij heeft deze mogelijkheid aangegrepen om onderzoek te doen naar het idee van professionele en amateuristische productie en de vertaling van de subjectieve creatieve ideeën van medewerkers in de visuele beeldtaal van televisie.

Het werk ‘Quietly my Broadcast’ is het laatste deel van een videodrieluik. Legg realiseerde eerder de films ‘Dorianne Kransberg’ (2010) en ‘The Biggest Problem is Framing’ (2010), waarin zij de weg vrijwaart voor alternatieve visuele geschiedenissen. Door haar blik te richten op de esthetische waarde van historische documenten, zoals de persoonlijke stijl in het werk van fotograaf Dorianne Kransberg in het Amsterdams archief, ondervraagt Legg de vermeende anonimiteit van de maker. Door dit op losse schroeven te zetten wordt de autoriteit van het instituut als maker en bewaker van de “objectieve, historische waarheid” ontkent.

Als onderdeel van haar werkperiode in SYB, heeft Legg een activiteitenprogramma georganiseerd, waarbij zij kunstenaars en schrijvers iedere zaterdagmiddag uitgenodigd heeft om vanuit hun eigen praktijk te reflecteren op de onderzoeksthema’s die Legg aandraagt. Dit programma, getiteld ‘A Soapbox and a Microphone’, is openbaar toegankelijk. Als onderdeel van dit programma zal Ruth Legg in gesprek gaan met Rutger Emmelkamp op 6 augustus.

Ruth Legg (Hampshire, Groot-Brittannië, 1980) studeerde aan de Glasgow School of Art en aan het Piet Zwart Institute in Rotterdam. Haar werk was te zien in tentoonstellingen in steden als Amsterdam, Rotterdam, Londen, Glasgow, Parijs en Belgrado. Sinds 2009 werkt zij aan haar dissertatie aan Goldsmiths University in Londen, waarin zij zich richt op de presentatie van geschiedenis en de relatie tot “artistieke verantwoordelijkheid”. Haar onderzoek wordt mede gefinancierd door Fonds BKVB. Ruth Legg woont en werkt in Londen en Amsterdam.

Programma ‘A Soapbox and a Microphone’ op zaterdag om 17.00 uur:
2 Juli – presentatie in samenwerking met Alexis Blake (US), een kunstenaar uit Amsterdam die met video, installatie en performance werkt
16 juli – gesprek tussen Rutger Emmelkamp (NL) en Ruth Legg. Rutger is beeldend kunstenaar, docent aan de Gerrit Rietveld Academie en lid van de programmering commissie van SYB
23 juli – presentatie van beeldend kunstenaar Isabel Cordeiro (PT). Zij zal werk in kunsthuis SYB maken.
30 juli – presentatie in samenwerking met Rebecca Harris (UK), een schrijver en onderzoeker aan de Goldsmiths University

QUIETLY MY BROADCAST
Ruth Legg
Projectperiode 29 juni t/m 9 augustus 2011
Eindpresentatie: zaterdag 6 augustus om 17 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting.

Meer informatie:
Ruth Legg
www.ruthlegg.com
E-MAIL