20 June till 31 July 2012

RIDING THE COSMOTRACTOR

Residency Grégory Cuquel, David Stamp

Waarom trok een specifieke groep mensen in de jaren 90 van de vorige eeuw er in het geniep op uit om de meest bewerkelijke en complexe geometrische patronen te walsen in uitgestrekte graanvelden? Was dit slechts om de spot te drijven met een andere, even specifieke, maar verwarde groep mensen? Of was hier sprake van een sociaal contract waarin twee groepen elkaar uitdaagden tot het uiterste in een verheven spel?

Dit is een van de vragen die de Brits beeldend kunstenaar David Stamp al geruime tijd bezig houden. In zijn werk is eenzelfde spanning voelbaar. De spanning tussen de liefde voor de zuivere geometrische vorm aan de ene kant en aan de andere kant de verleiding van de flirt en de uitbundigheid van de carnavaleske poets. Beide houden elkaar in de greep terwijl ze elkaar uitdagen. Het resultaat is een gespannen evenwicht dat ieder moment kan doorslaan.

Wat Stamp fascineert is hoe dit spanningsveld onze beleving van de objecten in onze omgeving beïnvloedt. Een fascinatie die hij deelt met de Franse beeldend kunstenaar Grégory Cuquel. Cuquel duikt met eenzelfde overgave in de heavy metal scene als in de dance cultuur en gebruikt hun beeldtaal als een instrument om formele kwesties in de beeldende kunst te onderzoeken. David Stamp omschrijft het werk van Grégory Cuquel als “het sculpturale equivalent van graffiti in en toilethokje (het bevragen van verwantschap; soms grappig, maar altijd dringend)”.

Met Riding the Cosmotractor grijpt David Stamp het verblijf in SYB aan om voor het eerst voor langere periode samen te werken met Grégory Cuquel. Het resultaat wordt gepresenteerd op zaterdag 21 juli in een duo tentoonstelling met zowel individueel als gezamenlijk werk.

David Stamp leeft en werkt in Rotterdam. Hij studeerde autonome kunst aan het Jordanstone College of Art and Design in Dundee (Schotland) en volgde zijn master aan het Piet Zwart Instituut. Hij ontving een Creative Development Grant van de Scottish Art Council, had solotentoonstellingen in zowel Schotland als Nederland (Duende, Rotterdam, 2011) en nam deel aan verschillende groepstentoonstellingen. In Parade (Abbaye de Quicy, 2011) en Worx (L’Orangerue d’Yrouenne, 2010) leerde hij Grégory Cuquel kennen.

Grégory Cuquel leeft en werkt in Bayonne en studeerde aan het École Nationale des Beaux Arts de Lyon. Sinds 2006 nam hij deel aan een groot aantal groepstentoonstellingen in Frankrijk.

Projectperiode:
20 juni t/m 31 juli 2012

Openingstijden:
iedere zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Eindpresentatie:
zaterdag 21 juli, 16.00 uur

RIDING THE COSMOTRACTOR
David Stamp & Grégory Cuquel
Projectperiode 20 juni t/m 31 juli 2012

Dit project wordt mede gefinancierd door het Mondriaan Fonds.