28 februari t/m 4 april 2004

RULES OF ENGAGEMENT

Residency Tilly Buij, Gerard Groenewoud

Het kunstenaarsduo Groenewoud/Buij werkt de komende weken in Kunsthuis Syb aan een actueel vraagstuk: hoe ga je om met een versplinterd en ambigu vijandsbeeld. De titel van hun project: Rules of Engagement verwijst naar de instructies die de politie en het leger hanteren in potentieel gevaarlijke situaties. Dit soort instructies bepaalt in welke gevallen en op welke manier gereageerd moet worden. Oefensituaties, zoals je ook in video-spelletjes aantreft, ensceneren plotseling opduikende tegenstanders waarvan razendsnel beslist moet worden of zij vriend of vijand zijn. Gaat het om een bewapende terrorist of een kind met onschuldig speelgoed? Het zijn beslissingen die er in een tijd van zelfmoordaanslagen, poederbrieven en kindsoldaten niet eenvoudiger op worden.

Groenewoud/Buij heeft de ruimte van Kunsthuis Syb opgevat als slagveld waar dit soort ontmoetingen en beslissingen hebben plaatsgevonden. Met ruimtelijk werk in keramiek, karton, rubber en kunststof en met fotografische voorstellingen zullen zij het resultaat tonen van een “misschien wel bij voorbaat mislukte poging om de wereld weer onder controle te krijgen”.

Gerard Groenewoud en Tilly Buij (Rozenburg 1958, Wijdenes 1957) werkten aanvankelijk binnen het samenwerkingsverband ‘De Vier Evangelisten’ dat naam maakte met tijdelijke installaties, vaak met gebruik van nutteloos afvalmateriaal zoals kartonnen dozen. Als duo Groenewoud/Buij realiseerden zij sinds 1988 inter- en nationaal een uiteenlopende reeks autonome werken en opdrachten. Hun werk kan in principe elke vorm aannemen – hoewel het steeds een liefde toont voor de vorm van de kegel, zoals in het hoofd van ‘Beu’: de 10 meter hoge opblaasbare boeman die zij maakten voor ‘In Verbelinge’ in Ooststellingwerf.

Groenewoud en Buij hebben de laatste tijd talloze beelden gemaakt in opdracht van gemeenten, instellingen en bedrijven. In Rules of Engagement is de duurzaamheid van het werk – zoals vandaal – en weerbestendigheid – geen criterium. De kunstenaars kunnen ‘als vanouds’ ruimte geven aan het tijdelijke en het ongewisse.

RULES OF ENGAGEMENT
Groenewoud/Buij
Projectperiode 28 februari t/m 4 april 2004

Tentoonstellingsperiode van 14 maart – 4 april
Opening op zondag 14 maart om 15.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting, het VSB fonds en de Provincie Fryslan.