18 november t/m 23 december 2022

Sanne Kabalt: to lull and by[e]

Residency

Sanne Kabalt, 2022

Kunsthuis SYB verwelkomt van 18 november t/m 23 december Sanne Kabalt als resident. Haar residentie wordt afgesloten met een publieke presentatie eind december 2022.

Sanne richt zich tijdens haar werkperiode op wiegeliedjes, een vorm van zang die in vrijwel alle tijden en culturen gebruikt wordt om baby’s en kleine kinderen in slaap te krijgen. Het wiegeliedje bezit veel verschillende en vaak ambivalente kwaliteiten; het is bedoeld om te kalmeren, maar de teksten kunnen duister zijn; het wordt uitgesproken in intieme particuliere sfeer, maar is ook onderdeel van een vanzelfsprekende collectieve kennis.

Het wiegeliedje neemt een unieke plek in ons historisch erfgoed. Juist omdat het wiegeliedje doorgaans ontstaat binnen de intieme relatie tussen moeder en kind, zonder toehoorders, biedt het wiegeliedjes een vrijplaats om gedachten en zorgen te uiten die in het openbare leven geen plek mogen krijgen. Zo zijn er wiegeliedjes waarin de vrouw bekent niet van de vader te houden of haar minnaar te missen. Of is het een plek waar ze kwetsbaar kan zijn en haar eigen vermoeidheid of de realiteit van armoede kan bezingen.

In Kunsthuis SYB wil Sanne de historische, narratieve en auditieve kwaliteiten van (regionale en internationale) wiegeliedjes onderzoeken en verweven met haar beeldende praktijk. Een uiterst persoonlijk onderzoek van een kersverse moeder, die haar dochter meeneemt als inspiratiebron en primair publiek. Door de loep op wiegeliedjes te leggen richt Sanne een historische maar ook actuele blik op wat de maatschappelijke verwachtingen van een moeder tot op de dag van vandaag zijn. Naast uitgebreide research naar internationale wiegeliedjes voert Sanne persoonlijke gesprekken met de bewoners van Beetsterzwaag en doet ze onderzoek in de archieven van Tresoar om inzicht te krijgen in Friese wiegeliedjes.

Tijdens Sanne’s residency is Kunsthuis SYB geopend op zaterdag en zondag van 1 tot 5. Tot en met 4 december is ook de tentoonstelling Carriers te zien; een tentoonstelling van het werk van de 5 genomineerden van de Sybren Hellinga Kunstprijs 2022.

Over de kunstenaar
Sanne Kabalt (Amsterdam, 1989) deed een bachelor Fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (2011) en behaalde haar MA-diploma aan het Dutch Art Institute van ArtEZ (2018) in Arnhem.

In haar werk maakt ze gebruik van een breed scala aan media. Fotografie staat vaak centraal en wordt vergezeld van poëzie, installatie, projectie, tekeningen, zang of performance. De inhoud van het project bepaalt de vorm. Terugkerende thema’s in haar werk zijn ziekte, dood, waanzin en verlies en menselijk-niet-menselijke relaties. Op gevoelige wijze tast Sanne de implicaties af van pijn, de relatie tussen pijn en de woorden die we eraan geven, en zet ze de camera in om te onderzoeken wat die kan doen dat de eigen waarneming niet kan. Haar werk ontvouwt zich als een proces waarin ze weerstand biedt aan een statisch eindresultaat en de presentatie een open vorm krijgt die nog de potentie heeft zich te ontwikkelen, waarin niet alle vragen al beantwoord zijn.

Oproep
Kent u nog wiegeliedjes uit deze streek, of juist wiegeliedjes uit andere oorden? Vooral wiegeliedjes die de realiteit en schaduwzijde van het ouderschap belichten zijn interessant voor Sanne’s onderzoek. Tips zijn zeer welkom via sannekabalt@gmail.com of kom langs tijdens de weekenden.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Provincie Friesland en Stichting Niemeijer Fonds.