24 oktober t/m 28 november 2004

SIXTY WAYS TO LEAVE YOUR LOVER

Residency Marije van der Laan, Bert Kramer, Bastiaan Feenstra

‘een driedimensionale roadmovie als interieur’

Tijdens Sixty Ways to Leave Your Lover zal de Amsterdamse interieurarchitect Bert Kramer met 2400 meter rotan een bewegende huiskamer gaan vlechten. Het lijkt een onmogelijke opdracht met een onmogelijk materiaal. Maar waar een ander trots is op vijftig oplossingen voor een probleem (zoals in het liedje Fifty ways … van Paul Simon) ziet Kramer er zeker tien meer.

Het vlechtwerk van Kramer vangt aan met de vormen van twee stoelen en een tafel. Als in één vloeiende beweging wil Kramer de stoelen vervlechten tot vloerbedekking, tot lounge banken en kroonluchters om ze uiteindelijk vormloos te laten oplossen. Zijn doel is een beeld te realiseren dat toont en ervaren wordt als ‘onderweg zijn’, zoals het nabeeld van straatlantaarns op een nachtfilm.

Kramer vroeg de kunstenaars Marije van der Laan, Bastiaan Feenstra en Daniel Verkerk bij te dragen aan een ruimte ‘waarin de verte lonkt maar geen plek is van aankomst’. Van der Laan toont een nachtelijk snelwegverslag op film, Feenstra zal vliegers knippen uit het rotan vlechtwerk van Kramer en Verkerk verwacht speelgoedautootjes plichtmatig en monotoon door de ruimte te zullen laten rijden.

In het laatste weekend van de tentoonstelling zal het Kunsthuis functioneren als wegrestaurant, als drive-inn of als achtergrond van een drive-by schietincident.

Bert Kramer
(Erica, 1969) werkt onder de naam BK Fabrics als interieurarchitect en realiseert daarnaast projecten als autonoom beeldend kunstenaar. Zijn werk was onder meer te zien in museum het Valkhof te Nijmegen, op het Oerol festival 2004 en bij broedplaats Pakt in Amsterdam. Kramer rondde in 1994 zijn opleiding af voor Architectonische Vormgeving aan de kunstacademie Kampen.

Bastiaan Feenstra (Veendam, 1970) is beeldhouwer en maakt ‘ruimtelijke portretten’ daarnaast ontwerpt en realiseert hij ‘functionele oplossingen voor de binnenruimte’. Feenstra studeerde in 1995 af aan de kunstacademie Kampen.

Marije van der Laan (Kampen, 1971) was regelmatig in het hele land te zien met geur, smaak en kookperformances. Daarnaast is ze schilder, vormgever en maakt ze (animatie)films. In 1996 studeerde van der Laan af als schilder aan de Kunstacademie Kampen.

SIXTY WAYS TO LEAVE YOUR LOVER
Bert Kramer
Projectperiode: 24 oktober t/m 28 november

Tentoonstellingsperiode van 13 november t/m 28 november 2004
Feestelijke opening op zaterdag 13 november én op zondag 14 november om 16.00 uur
Afsluitingsperformance 27 en 28 november 2004

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting, Provincie Fryslân en het Nationaal Vlechtmuseum.