27 juli t/m 14 augustus 2005

SUBGOED – performancefestival

Residency Wouter Sibum, Serge Lammerts, Mathijs Lieshout, Elke Uitentuis

“Wie goed doet, goed ontmoet” leert de bijbel. Maar wat is goed? vraagt performancekunstenaar Serge Lammerts zich af. Goedheid is subjectief, vermoedt hij. Zelfs daden die met de beste intentie van de wereld uitgevoerd worden, kunnen tot veel ellende leiden. Zoals toen hij de deur openhield voor een moeder met kinderwagen waarbij hij de deur in het gezicht van de volgende moeder zwaaide.

Welke goedheid kan hij trouwens terug verwachten? Zou hij deze wel herkennen?

Samen met Elke Uitentuis, Mathijs Lieshout, Wouter Sibum en meerdere logee’s gaat Serge Lammerts deze zomer vanuit Kunsthuis Syb goedheid geven en goedheid ontlokken. Door de week ontwikkelen de kunstenaars tenminste één performance per dag die zij ergens in de publieke ruimte van Friesland zullen uitvoeren.

De werken in deze periode zullen ontstaan uit onderlinge brainstormsessies. In de periode tot de opening van het festival roept SUBGOED via brieven en internet mensen op om te schrijven wat goedheid is. De reacties worden verzameld in een bokaal waaruit de kunstenaars tijdens de werkperiode er dagelijks één trekken. Deze brief vormt de aanleiding voor de performance van die dag. Tijdens de laatste dagen van het festival blikt Subgoed terug en besluit welke performance het dichtst in de buurt komt van hun streven naar Goedheid. De schrijver van de brief die aanleiding gaf tot die performance staat een aangename verrassing te wachten.

In de weekeinden biedt SUBGOED in Kunsthuis Syb een speciaal programma, doorspekt van goede bedoelingen. Het eerste weekend wordt een discussieavond georganiseerd met verrassende gasten waaronder wetenschappelijk deskundigen, een getuige Jehova en een majoor van het Leger des Heils. De daarop volgende weekenden zijn onder meer lezingen, films en gastperformances gepland. Daarnaast worden videoregistraties van alle performances in het Kunsthuis vertoond. Iedere bezoeker van het Kunsthuis is welkom om ’s avonds te blijven eten en logeren. ‘S morgens krijgt iedereen een luxe ontbijt op bed geserveerd.

Serge Lammerts (Groningen, 1976) studeerde in 2003 af aan de Academie Minerva in de richting mediakunst. In zijn performances zoekt hij vaak de grenzen van intimiteit met zijn toeschouwer. Ook in zijn selectieprocedure voor SubGoed schuwde hij de intimiteit met vreemden niet: elke kunstenaar geïnteresseerd in deelname aan SUBGOED kon zijn geschiktheid aantonen door Lammerts twee dagen over de vloer te nemen en ‘te overladen met goedheid’. Zo heeft de aanloop naar het festival Lammerts al enkele bijzondere samenwerkingsprojecten opgeleverd, waaronder bijvoorbeeld die met Elke Uitentuis die in juni dit jaar te zien was in Performancelab in Amsterdam.

Werkperiode van 27 juli t/m 14 augustus Openingstijden
van zaterdagochtend 10.00 uur tot zondagnacht 00.00 uur.

PROGRAMMA IN DE WEEKENDEN:
za 30 juli:
discussieavond onder leiding van Mathijs Lieshout zo 31 juli:
performance en filmvertoning Le Lait de la Tendresse Humaine
za 6 augustus:
Oh, Dracula!’ Performance, Nu.’ lezing door Mark Kremer
zo 7 augustus:
gastperformance en filmvertoning Pay it Forward
za 13 augustus:
gastperformance en alternatieve spelletjesavond
zo 14 augustus:
gastperformance en verrassingsavond

SUBGOED l
Serge Lammerts
Projectperiode 27 juli t/m 14 augustus

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.