14 juni t/m 6 juli 2003

SUICIDE FISH

Residency Yvonne Weschke, Yaron Barami, Sara Wiktorowicz, Merel Weijer, Martin Lambeek, Luc Richard, Helena Martins, Bernd Eilts

In Kunsthuis Syb zal Sara Wiktorowicz (VS) vier weekenden achtereen werken aan Suicide Fish, een intieme dans performance met gebruik van film, licht en geluid. De voorstelling speelt zich af in de verschillende ruimtes van Kunsthuis Syb en geeft zich daardoor nooit in zijn geheel prijs. Leden van het publiek zullen zich gelijktijdig met de dansers voortbewegen door de verschillende ruimtes, waardoor zij gezamenlijk invloed uitoefenen op de timing, het beeld en inhoud van de performance. Voor Wiktorowicz, choreograaf en danseres bij Galili Dance, zijn universele emoties, waaronder levens- en doodsdrift, het uitgangspunt geweest voor deze happening. Nauwgezette registraties van gezichtsuitdrukkingen worden op de wanden geprojecteerd. Onderwijl geven dansers uiting aan de lichaamstaal van Koningin Elisabeth, een concubine, een seriemoordenaar en een oude man. Verder bevat het stuk bloed, aarde, water, netten en roterende levende mensen. In Suicide Fish speelt Wiktorowicz bovenal een spel met de autonomie van de toeschouwer. Ze heft de grens tussen publiek en podium op en de toeschouwer krijgt invloed op de timing van het spel. Maar of hij die vrijheid benut, of zich liever zal laten vervoeren in de stroom zal blijken.

Danseres Sara Wiktorowicz ontving vorig jaar een Hendrik de Vries aanmoedigingsprijs om haar ideeën voor een interactief multimedia experiment met dans uit te werken. Hieruit ontstond het project Suicide Fish, dat zij verder heeft ontwikkeld voor de ruimtes van Kunsthuis Syb. De informaliteit van deze locatie maakt haar zeer geschikt voor deze happening.

Sara Wiktorowicz toont dit werk op uitnodiging van gastconservator Jan Stelma, artistiek directeur van het Grand Theatre, Groningen.

Sara Wiktorowicz (Massachusetts, VS, 1972) genoot haar dansopleiding in Boston, New York en Quebec. Vervolgens werkte ze als danseres met verschillende choreografen in Europa en de Verenigde Staten, waaronder Jan Fabre, Paul Selwyn Norton, Anouk van Dijk, Johan Greben en Itzik Galili. Steeds vaker maakt zij zelf choreografie. Zoals voor de voorstelling Hamutz Matok (‘zoetzuur’) die zij vorig jaar creëerde en opvoerde met Michal Sharon, ook danseres bij Galili Dance.

Concept & regie: Sara Wiktorowicz
Film: Bernd Eilts
Montage: Martin Lambeek
Licht: Merel Weijer
Productie: Grand Theatre Groningen
Dansers: Yaron Barami, Helena Martins, Luc Richard en Yvonne Weschke

SUICIDE FISH
Sara Wiktorowicz
Projectperiode 14 juni t/m 6 juli 2003

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.