29 maart t/m 30 april 2006

SUIKER HUIS

Residency Ronald de Jong, Ellen Kiers

” …en hier heeft een fornuis gestaan, zie je die tegeltjes? …en deze muur ademt bij weersomslag een soort vettige substantie….ik denk botervet ofzo….en hier, buitenom achterlangs schijnt een deur gezeten te hebben en als je daar aanklopte, kon je daar snoep kopen…” Kunsthuis Syb zit vol herinneringen. Kunstenaar, theatervormgever en kok Elles Kiers nodigt de bewoners van Beetster-zwaag uit te vertellen over de historie van de ruimte, de winkel, geuren en smaken van boter-babbelaars en stroopsoldaatjes. Op de plaats waar ooit het snoepfornuis stond zal zij nu de verhalen vertalen in beeld en recept.” Koken is maken met alle zintuigen: ik zie proef, ruik, voel en hoor. Koken is ook macht, seks, sensualiteit, intimiteit, kwetsbaarheid en vrouwelijkheid.”

Elles werkt met uitzonderlijke materialen. In Kunsthuis Syb zal zij een kamer maken die volledig bestaat uit karamel. Suiker verandert, wanneer het lang genoeg verhit wordt, in een amberkleurige, geurende dikke stroop die na afkoeling keihard wordt: karamel. De bereiding vereist precisie. Karamel kan namelijk ook versuikeren of zichzelf ontbranden, bovendien heeft het de eigenschap langzaam weer vloeibaar te worden, afhankelijk van de luchtvochtigheid. Deze bereidingswijze, de kleur en de vergankelijkheid maken karamel spannend om mee te werken.

Elles laat zich graag inspireren door mensen uit andere kunstdisciplines. Daarom zijn danser, choreograaf en performer Sara Wiktorowicz en beeldhouwer en ruimtelijk vormgever Ronald de Jong uitgenodigd beide een week met haar in het kunsthuis te wonen en werken. In de weekenden zullen zij zich presenteren in de reeds door Elles gemaakte context. Elles: “Ik zou het fantastisch vinden om bijna om te komen in de recepten en om elk weekend de ‘winkel’ vol te hebben zitten met buurtbewoners die op de koffie komen en proeven, proeven, proeven.”

Elles Kiers (Emmen, 1969) is beeldend kunstenaar, vormgever en kok. Sinds 2000 combineert zij deze drie dingen met elkaar in performances met eten en bijzondere diners op bijzondere locaties. Zij maakt beelden en installaties met voedsel als materiaal. Elles werkte o.a. met het NNT, Galili Dance, Peergroup en Platform Gras.

Sara Wiktorowicz (Massachusetts, VS, 1972) is een performer en choreograaf. Zij werkte op freelance basis met o.a. Jan Fabre. Ze danste zeven jaar bij Galili Dance, waar ze tegelijkertijd haar eigen werk ontwikkelde. Daarin focust ze zich nu op de samenwerking met kunstenaars op locatie.

Ronald de Jong (Dordrecht, 1970) is beeldend kunstenaar/vormgever. Naast soloprojecten heeft hij veel samengewerkt met o.a. Elles Kiers. Sinds een jaar of 5 staat ‘kunst maken’ bij hem op een laag pitje. Ronald is er even tussenuit geweest, hij is gaan klussen en verbouwen in Frankrijk, maar heeft veel zin om weer samen met Elles de combinatie te onderzoeken tussen bouwen
en (eetbare) kunst.

SUIKER HUIS
Elles Kiers
Projectperiode 29 maart t/m 30 april 2006

Openingsweekenden: 14, 15, 16 / 21, 22, 23 / 28, 29, 30 april: 3 lange weekenden van vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 18.00 uur (mag uitlopen).

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting, Provincie Fryslân, PeerGrouP en de Suikerunie.