8 t/m 16 mei 2004

SYB OP KUNSTVLAAI

Presentatie Shih-Ying Lin, Sabine Mooibroek, Jos de Gruyter, Harald Thys, David Küenzi, Anja Hertenberger

Kunsthuis Syb is innig verbonden met haar locatie en behuizing in Beetsterzwaag. Het Kunsthuis presenteren op de Kunstvlaai in Amsterdam is daarom een moeilijke opdracht. Kunsthuis Syb heeft om die reden besloten om dan maar mee te nemen wat sinds kort verwijderd is uit onze pracht locatie: de bar. De bar stond volgens velen namelijk in de weg. Hiermee hopen we inzichtelijk te maken dat Kunsthuis Syb een initiatief en een locatie is. In deze entourage presenteert Kunsthuis Syb projecten en kunstenaars van de afgelopen jaren waaronder de onderstaande vijf filmdocumenten, die tijdens projecten in het Kunsthuis zijn gemaakt.

David Küenzi ‘GUESTHOUSE PARADISO’ is een videofilm gemaakt tijdens het project ‘Zonder Tekst en Uitleg’ (2001) van een aantal studenten van het Sandberg Instituut. Küenzi heeft tijdens zijn verblijf in Kunsthuis Syb contact gezocht met de ‘hangjongeren van Beetsterzwaag’ en maakte samen met hen deze videofilm.

Sabine Mooibroek ‘A T/M 0’ is ontstaan tijdens drie weekenden waarin Sabine Mooibroek in samenwerking met foodjay Spada in Kunsthuis Syb video-opnamen maakte van passanten en bezoekers. Aan iedere persoon werd gevraagd de betekenis van een woord te omschrijven. De woorden zijn afkomstig uit de “begrippenlijst vreemdelingenbeleid” van het Ministerie van Justitie.

Lin Shih-Ying
‘PATIENT’ is opgenomen in Kunsthuis Syb te Beetsterzwaag. In de performance wordt aan de bezoekers van de kunstruimte gevraagd om de kleren van een bewusteloos persoon te verwisselen.

Anja Hertenberger ‘BEETS ONE, BEETS TWO, BEETS THREE’ toont verzamelde (stads)beelden die Hertenberger verwerkt in een collage waarin ze tot leven worden gewekt. In een mechanisch ritme worden delen van de collage getoond.

Jos de Gruyter
en Harald Thys ‘HET PARK VAN BEETSTERZWAAG’ is een videofilm gemaakt als onderdeel van het project ‘Boobytrap’ van Gerlof Hamersma. Tijdens dit project is een grimmig portret ontstaan van het huis, het dorp en haar geschiedenis. In HET PARK VAN BEETSERZWAAG slagen Thys en de Gruyter erin om een tergende suspense op te bouwen.

Kunsthuis Syb is tijdens de Kunstvlaai te vinden in de Gashouder (nr 45) op het terrein van de Westergasfabriek in het Westerpark te Amsterdam.

Adres: Westergasfabriek, Haarlemmerweg 8/10, 1014 BE Amsterdam

Opening Kunstvlaai 5 op zaterdag 8 mei van 15.00-19.00 uur
Verder dagelijks geopend van 12.00-18.00
De Kunstvlaai is te zien van zaterdag 8 mei t/m zondag 16 mei

Kunsthuis SYB op de Kunstvlaai
David Küenzi, Sabine Mooibroek, Lin Shih-Ying, Anja Hertenberger, Jos de Gruyter en Harald Thys
Van 8 mei t/m 16 mei op het terrein van de Westergasfabiek in Amsterdam