8 januari t/m 20 februari 2017

The Concrete : The Mountain

Residency Müge Yilmaz

“The Concrete : The Mountain”

Een ghillie suit is een type camouflagepak dat is bedekt met een weelderige vacht. Het is ontworpen om de drager volledig op te laten gaan in zijn omgeving tijdens de jacht of in een oorlogssituatie. De beste ghillies zijn handgemaakt uit natuurlijke materialen: bladeren, twijgjes en mos voor een bosrijke omgeving of grassen voor op de savanne. Ghillie suits zijn terugkerende motieven in het werk van Müge Yilmaz: ze verbeelden een vloeiend grensgebied waarin de moderne, van de natuur vervreemde mens weer even samen lijkt te vallen met zijn oervorm.

Het onderzoek van Müge Yilmaz richt zich op het Anthropoceen: het tijdperk waarin menselijke activiteit mondiaal haar stempel begint te drukken op het ecosysteem en de geologie. Het begin van het Anthropoceen valt samen met het einde van het Holoceen; het is het moment waarop de ontwikkeling van de menselijke samenleving een zijpad inslaat en de mens zich onttrekt aan een holistische wereld. Müge Yimaz benadert de overgang van Holoceen naar Anthropoceen vanuit het domein van de menselijke emotie. In haar werk zoekt ze naar “trigger points” – in de vorm van visuele manifestaties van de natuur en de technologie – die onbewuste menselijke reacties, reflexen, instincten en emoties oproepen.

Voor Müge Yilmaz is de artistieke praktijk een methode om een diepgaand gevoel van verbondenheid te creëren als voorwaarde voor politieke verandering. Tijdens haar verblijf in Kunsthuis SYB richt Yilmaz zich op de neiging van de moderne mens om overmatig geïnteresseerd te zijn in zichzelf en vraagt ze zich af of en hoe dit narcisme kan worden bestreden door een zekere vorm van solidariteit en atavisme (een terugkeer van verloren gewaande primitieve eigenschappen). In haar werkperiode wil ze onderzoeken of dit proces kan worden aangewakkerd in een rituele praktijk die erop gericht is om het menselijk bewustzijn terug te leiden naar een oeroude modus van waarneming en ervaring; een ongestructureerde vorm van spiritualiteit.

Tijdens de eerste weken van haar verblijf in Beetsterzwaag werkt Müge Yilmaz aan een reeks van proposities. In het tweede deel zal ze een team van performers in ghillie-suits hijsen en ze opstellen in het bos van Beetsterzwaag als een tableau vivant. In verschillende configuraties speelt de groep met posities, interacties en lezingen van Yilmaz proposities als ware het een manifest. De reacties, gevoelens en opinies van de performers zijn voor een groot deel bepalend voor het verloop van het creatieve proces en het uiteindelijke resultaat dat in Kunsthuis SYB zal worden gepresenteerd op 18 februari.

 

Müge Yilmaz (Istanbul,1985) studeerde aan het Istituto Superiore per le Industrie Artistiche in Rome en verbleef van 2013 tot 2014 aan de Rijksakademie in Amsterdam. Haar werken en performances waren onlangs te zien op de 11e Shanghai Biënnale, SMAK Gent en in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

201606-bxl-wsj-2