21 januari t/m 1 maart 2009

THE DRUNKEN ARTIST, HIS STRANGE APPETITE AND AN IMAGINARY COLLECTION OF UNTAMED RABBITS

Residency Nina Wijnmaalen, Maciej Sarna

Nina Wijnmaalen speelt al jaren in korte filmpjes liefdevol spottend haar alledaagse, afstotende medemens. Datgene wat zij verafschuwt – de slechte eigenschappen van de mens – vergroot ze uit in haar ‘typetjes’. Wetende dat ze tegelijkertijd een zelfportret aan het maken is.

In haar foto’s zoekt Wijnmaalen juist naar de weergave van een heel andere wereld. Waarin mensen – vaak met elkaar – zijn wie ze zijn, zonder woorden, zonder ego en zonder oordeel. In een roes van ultieme verbondenheid. Juist dánkzij hun gekten en anderszijn.

Eigenlijk levert de kunstenaar al een paar jaar deze strijd. Ze maakt onverbiddelijk schertsend videowerk terwijl haar foto’s spreken van een diepe hunkering naar een plek zonder schaamte of schuld.

In SYB streeft Wijnmaalen naar een doorbraak, door eindelijk die plek te maken die haar ideaal zo dicht mogelijk benadert. Ze zal alle ramen van het Kunsthuis afplakken en het binnen bedekken met kleden. Met hulp van geluidkunstenaar Maciej Sarna (Brzeg Dolny, Polen, 1981) probeert zij binnenshuis een stemming te scheppen waarin goed en kwaad er niet toe doen. Een toestand waarin Wijnmaalen eigenlijk altijd, dag en nacht, zou willen verblijven.

Daar horen ook kostuums bij. De afgelopen weken maakte en verzamelde Wijnmaalen een collectie rariteiten en hulpstukken. Een schapenkop met wanten, een trui met een penis, een oorlogsprothese, bokkenpoten en neppistolen. In nachtelijke fotosessies zal zij acteurs hiermee verleiden tot een gemeenschappelijke roes.

Eind februari presenteren de kunstenaars het resultaat van deze werkperiode.

Nina Wijnmaalen (Groningen, 1980) volgde verschillende theater- en performance opleidingen en  studeerde in 2007 af aan de academie Minerva in Groningen.  Sindsdien nam zij deel aan een aantal groepsprojecten, waaronder de VPRO ledenwerfcampagne, een nevenexpositie van de World Press Photo, het CLASH Jonge Harten Festival en de CBK Uitleenschatten.

THE DRUNKEN ARTIST, HIS STRANGE APPETITE AND AN IMAGINARY COLLECTION OF UNTAMED RABBITS
Nina Wijnmaalen
Projectperiode 21 januari t/m 1 maart 2009
Presentatie zaterdag 21 februari 16 uur, performance 17 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting.

Meer informatie:
SYB
06 1494 7612
E-MAIL

Nina Wijnmaalen
06 47699947
E-MAIL