10 augustus t/m 20 september 2011

THE GUEST ROOM

Residency Anna Franceschini

Anna Franceschini presenteert zondag 11 september de resultaten van haar onderzoek naar huiselijke ruimtes en bewoonde omgeving onder de titel: ‘The Guest Room’. Dit onderzoek bundelt Franceschini’s interesses op het gebied van de cinematografische eigenschappen van ruimte, zoals beweging en stilte, licht en donker en de meer recente interesses van de kunstenares in het Nederlandse interieur en het leven binnenshuis. Naar aanleiding van die interesses heeft Franceschini de afgelopen weken in Kunsthuis SYB een filmische studie van interieurs gedaan waarbij ze huizen van inwoners van Beetsterzwaag filmde.

Parallel hieraan heeft Franceschini kunstenaar David Savorani en gastcurator Cecilia Guida uitgenodigd om mee te doen met een oefening in collectief schrijven over thema’s als huiselijkheid en de dynamiek tussen gastheer en gast. Bij het schrijven is gebruik gemaakt van het digitale platform ‘Your World of Text’ – een software applicatie is die zich toont als een blanco pagina die door iedere bezoeker aan te passen is.
Op het moment dat veranderingen door deelnemers aangebracht worden, verschijnen deze op het scherm – hiermee wordt het idee van collectief eigendom onderstreept.

Die twee verschillende onderdelen van het onderzoek van Franceschini, waaruit in de toekomst een nieuwe feature film zou kunnen volgen, worden in Kunsthuis SYB gepresenteerd als fragmenten die fysiek gescheiden maar conceptueel verbonden zijn in de ruimte. De filmfragmenten beelden een ‘soort catalogus van verschillende huiselijke omgevingen’ uit, terwijl het gezamenlijke tekstschrijven een verzameling van gedeelde gedachten is die beschouwd kan worden als een filmscript. Net als in eerdere werken van Fraceschini is hier wederom de verkenning van een bewoonde ruimte een middel voor de kunstenares om inzicht te krijgen in het menselijke landschap. De individuele en collectieve, private en publieke dimensies worden vermengd: het gastheerschap (instituut, lokale gemeenschap en dorp) en de nieuwe gasten (de kunstenares en haar collega’s) wisselen in rollen van gast en gastheer; toeschouwers en hoofdpersonen, personen en objecten verschuiven van positie. Davide Savorani’s woorden zijn hiervan een voorbeeld:The Greek word for the guest was Xenia, a term that defined a person that was a temporary member of a community even though it was clear that he/she didn’t belong to it. Now, I intend to shift the role of the community to that of the place. I am reflecting myself on a guest room while it’s reflecting on me.”

Anna Franceschini studeerde Media Studies en volgde de MA Televisie, Cinema en Multimedia Productie aan IULM Universeit in Milaan. In 2009 en 2010 was zij artist-in-residence aan de Rijksakademie in Amsterdam. Haar werk was te zien in solo- en groepstentoonstellingen in Italië, België, Egypte en Nederland. Tevens is haar film- en videowerk vertoond in Centre Pompidou, Parijs; IDFA, Amsterdam; Pianola Museum, Amsterdam; en tijdens het Cairo Video Festival. Anna Franceschini woont en werkt in Amsterdam.

The upcoming weekends a film screening program will be open to the public at SYB. The sreening program is part of the final presentation and the films shown are, chosen collectively by Franceschini, Savorani and Guida. The progam constitutes a further reflection on the theme, into the frame of the repertoire of cinema.

Screenings program

11 September // 13.30 -17.00
Teorema – P.P. Pasolini, 105′, 1968, IT
Enchanted – K. Lima, 107′, 2007, US

17 September // 13.30 -17.00
The Haunting – R. Wise, 112′, 1963, US
El Angel Exterminador –
L. Bunuel, 89′, 1962, SP

18 September // 13.30 -19.00
Dogville – L. Von Trier, 178′, 2003, DN
Pollyanna – D. Swift, 134′, 1960, US

THE GUEST ROOM
Anna Franceschini
10 augustus 2011 t/m 20 september 2011

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting.