17 februari t/m 17 maart 2002

THE INCREDIBLE MELTING

Tentoonstelling Kris Hymøller, Gerben Hermanus, David Küenzi, Anne Rupert, Amber de Groot, Kristine Hymoller, Mirjam Oosterbaan

Amber de Groot, Gerben Hermanus, Kristine Hymoller, David Küenzi, Mirjam Oosterbaan en Anne Rupert zijn studenten aan de tweede fase kunstopleiding van het Sandberg Instituut te Amsterdam. In de periode van 17 februari t/m 17 maart zullen zij het bijzondere pand van het kunstenaarsinitiatief Kunsthuis Syb gebruiken als atelier. In deze periode zal er onderzoek gedaan worden naar de omgeving en haar mensen, naar het kunsthuis en naar het materiaal dat de kunstenaars meebrengen vanuit Amsterdam.

De Groot, Hermanus maken tekeningen. Küenzi maakt films en Rupert en Hymoller maken installaties. Oosterbaan tekent en is tegelijkertijd installatiemaker. Meer over de verschillende kunstenaars, die samen voor de ‘incredible melting’ zorgen, die de tentoonstelling volgens hen zal worden, in de biografieën hieronder.

De voorbereidende fase voor de tentoonstelling is vanaf 17 februari op de voet te volgen door ’s weekends de vorderingen in het atelier te aanschouwen. Aan het einde van de rit, op zondag 17 maart vanaf 16.00 uur, is de expositie pas echt helemaal af. Dit zal gevierd worden door een feestelijke afsluiting waarbij de kunstenaars een persoonlijke actie zullen doen. Bijvoorbeeld een lezing over het werk of een performance en alles onder het genot van een hapje en een drankje.

Over de kunstenaars

Amber de Groot (Drachten, 1978) is woonachtig in Amsterdam waar ze naar het Sandberg Instituut gaat. Zij studeerde in 2001 met grafiek en tekeningen af aan kunstacademie Constantijn Huygens in Kampen. Momenteel maakt zij aan het Sandberg Instituut muurvullende dagboekachtige tekeningen die een sprookjesachtige sfeer ademen, maar voor de goede verstaander ook wrangheid tentoonspreiden.

Gerben Hermanus (Deventer, 1971) volgt sinds januari 2002 tweede fase kunstonderwijs aan het Sandberg Instituut te Amsterdam, nadat hij eerder, in 1997, al afstudeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. In zijn beeldende werk combineert hij tekenen en schilderen met het maken van installaties. Als uitgangspunt voor zijn werk gebruikt hij vaak de gecultiveerde natuur.

Kristine Hymoller (Kopenhagen, 1972) woont en werkt in Amsterdam. Nadat zij haar opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam afrondde, begon zij in 2000 aan het Sandberg Instituut. Haar tekeningen en installaties zijn een interessante mix van chaos en orde. In haar installaties wordt de beschouwer zich gewaar van zijn relatie tot architectuur, natuur en alledaagse gebruiksvoorwerpen.

David Lorenz Küenzi (Zürich, 1974) studeerde voor hij naar het Sandberg Instituut kwam aan de Rietveld Academie in Amsterdam, The University of Western Australia in Perth en volgde hij cursussen in Zürich. Zijn werk begeeft zich vooral op het terrein van de fotografie en audiovisuele media, waarin hij eerder ook les gaf. Zijn video’s werden uitgezonden door onder meer Park TV en Calypso TV. “For the project in Syb everything is possible.”

Mirjam Oosterbaan (Alkmaar, 1974) is woonachtig in Amsterdam. Haar vooropleidingen genoot zij aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Rietveld Academie in Amsterdam. Zij maakt tekeningen, foto’s en ruimtelijk werk in de media keramiek, textiel en papier-maché. Haar werk gaat over een nieuwe belevingswereld die ontstaat wanneer werkelijkheid en fictie door elkaar gaan lopen.

Anne Rupert (Woerden, 1975) is woonachtig in Amsterdam. Zij studeerde eerder aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag en is sinds 1999 als student aan het Sandberg Instituut verboden. Zij houdt zich momenteel bezig met foto’s in combinatie met installaties.