18 juni t/m 27 juli 2008

THE PRIMITIVE BREAKTHROUGH

Residency Joost Benthem, Hans Bouman, Emmeline de Mooij, Corriete Schoenaerts, Bas Louter, Anthony Kleinepier

“Investigations of the first threshold: leaving the comfort-zone. In search of the plastic bottle and a shelter in the unfathomable widened world of the homeless psyche”

De Amsterdamse kunstenaar Emmeline de Mooij zal de komende weken het primitieve onderzoeken. Volgens De Mooij kenmerkt onze geavanceerde samenleving zich door een gebrek aan confrontaties met de dood. Ze vindt dat ze in een comfort zone leeft, waarin verveling en stress voor een chronisch ambivalente stemming zorgen. Met Kunsthuis SYB als basisstation wil zij op zoek gaan naar een ‘primitieve staat van zijn’.

Tijdens THE PRIMITIVE BREAKTHROUGH zal De Mooij onder meer foto’s, video’s en collages maken. Verdere plannen zijn om samen met twee ontwerpers etnische maskers te maken en een kip te slachten.
Tijdens haar werkperiode werkt De Mooij met de volgende gastkunstenaars:

Bas Louter
Melanie Bonajo
Anthony Kleinepier en TTTVO
Joost Benthem
Corriete Schoenaerts
Hans Bouman

Emmeline de Mooij (Delft, 1978) woont en werkt in Amsterdam en maakt voornamelijk installaties en foto’s. Haar installaties bestaan uit alledaagse materialen zoals kleding en gebruiksvoorwerpen. Haar foto’s kenmerken zich door de onconventionele benadering van het medium; ze balanceren tussen documentair en performance. De Mooij’s werk refereert aan primitieve shelters, rituelen van primitieve volkeren, vluchtelingen, daklozen met plastic tassen en slecht uitgeruste toeristen met rugzakken. Hierin manoeuvreert ze tussen de prehistorie en de  producten van de moderne wereld.

THE PRIMITIVE BREAKTHROUGH
Emmeline de Mooij
Projectperiode: 18 juni t/m 27 juli 2008

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.