30 juli t/m 16 september 2008

THERES POWER IN ASSUMPTION

Residency Peter van Drunen, Marinke Marcelis, Daan Johan

“Facts are irrelevant, assume you’re right.”

De kracht van de veronderstelling, dat is waar Marinke Marcelis de komende weken naar op zoek gaat. Volgens Marcelis is haar generatie opgegroeid met een overdaad aan keuzes, luxe en nepnatuur. Ze stelt dat men, om te kunnen leven, doelen moet verzinnen. Dit doel kan echter elke dag veranderen, er staat niets vast, en dat is ook juist de vrijheid en de humor of absurditeit van het leven waar je mee kunt spelen.

Om te beginnen, en vanuit het idee dat alles mogelijk is, veronderstelt Marcelis dat zij kunstenaar is. Met verschillende technieken en materialen stort zij zich in Kunsthuis SYB op de afstand die men heden ten dage heeft tot de dood en de vervreemding van het mens zijn. Daarnaast en hierbij onderzoekt ze welke rol geluid in haar werk kan hebben en gaat ze in dit kader een intensieve samenwerking aan met de muzikant en elektronisch componist Peter van Drunen. Daan Johan bouwt en verbouwt experimentele instrumenten. Met zijn kennis zal hij een brug proberen te slaan tussen beeld en geluid.

Het werk van Marinke Marcelis (Best, 1983) vindt zijn oorsprong in tekeningen. Deze tekeningen handelen, vaak op humoristische wijze, over situaties die overwonnen moeten worden en dingen die mis gaan. Ze groeien uit tot filmpjes, installaties en happenings. Zo komt het getekende konijn, dat symbool staat voor haar zelfkritiek, tot leven in  de happening: ‘The rabbit will probably win…’. Ze besloot een  schietcursus te volgen toen er in haar tekeningen te veel werd geschoten. Een ander personage kwam tot leven in het  filmpje ‘J’ai m’oublié’ .
Met haar werkperiode in Kunsthuis SYB rond Marcelis haar opleiding aan het Sandberg Instituut te Amsterdam af.

THERE’S POWER IN ASSUMPTION
Marinke Marcelis
Projectperiode 30 juli t/m 16 september 2008

Opening tentoonstelling:
zaterdag 30 augustus om 15.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.