15 juni t/m 13 juli 2014

THREE MAN HIGH

Tina Helen, Soren Thilo Funder

Sinds de late middeleeuwen staat Friesland bekend om de uitzonderlijke hoogte van haar inwoners, die tot de hoogste groepen van de Indo-Europeanen werden gerekend. En nog steeds zijn de Friezen de langste mensen ter wereld. In zijn Goddelijke Komedie verwijst Dante naar de lange Friezen. In zijn Inferno schrijft hij over een gigantische demon, die zo groot is dat zelfs drie Friezen, wanneer ze boven op elkaar zouden staan, nog niet zo hoog zouden zijn.

Dit poëtische element gebruiken de kunstenaars Soren Thilo Funder en Tina Helen in hun installatie ‘Three man high’. In samenwerking met de inwoners van Beetsterzwaag willen zij dit symbolische en iconische beeld reconstrueren. Dit doen ze door op zoek te gaan naar de drie langste inwoners van Beetsterzwaag. Ze leren deze drie inwoners bovenop elkaar te staan. Zo creëren ze een installatie die doet denken aan beelden uit klassieke slapstick films, maar die ook vragen stelt over de Friese cultuur en de vermeende Friese identiteit, geschiedenis, en het dagelijks leven in een klein dorp.

Tina Helen (1976) is beeldend kunstenaar en grafisch vormgever. In haar werk onderzoekt ze, zowel praktisch als theoretisch, de productie en het begrip van beeld.

Soren Thilo Funder (1979) is beeldend kunstenaar. Zijn werken zijn audiovisuele producties die vertellen over onder andere kritische theorie, literatuur, cinema, en populaire cultuur. Hiermee wil hij de onzekerheid van de hedendaagse samenleving blootleggen.

 

THREE MAN HIGH
Tina Helen, Soren Thilo Funder

Projectperiode 15 juni t/m 13 juli 2014

Dit project wordt mede gefinancierd door:

PAUWHOF FONDS /
OVERVOORDE – GORDON STICHTING


 Danish Art Council

 

www.sorenthilofunder.com
www.tinahelen.dk