30 maart t/m 29 april 2005

TOEN IK HET HUIS DEELDE MET TOEN

Residency Maaike van der Linden, Emily Williams

Tijdens het project Toen ik het huis deelde met Toen nemen Emily Williams en Maaike van der Linden hun intrek op de eerste en tweede verdieping van Kunsthuis SYB. De begane grond zullen zij volledig leeg laten. Door hun leven en werk in de andere ruimtes verwachten zij geleidelijk de betekenis van de begane grond te beïnvloeden, zonder deze daadwerkelijk aan te raken.

Williams en van der Linden beschouwen de begane grond als een statische kern in een reeks omringende ruimtes. De bezoeker krijgt toegang tot alle ruimtes van het huis. Er vinden sociale ontmoetingen plaats, er zijn telefoongesprekken en er worden brieven verstuurd – activiteiten die de kunstenaars ook opvatten als ruimtes rondom de kern van het huis. Door hun werkwijze verwachten zij alle activiteit indirect zichtbaar te kunnen maken op de begane grond. De aanpak van beide kunstenaars in dit onderzoek zal verschillen. Beiden zijn echter uit op het bemachtigen van de belevenis van de benedenruimte. Het is een spel met het bewustzijn van de toeschouwer, die het huis tot leven zal brengen door zijn associaties.

Emily Williams (UK, 1980) emigreerde naar Nederland in 1992. Zij studeerde vorig jaar af op de afdeling Beeldende Kunst van de Gerrit Rietveld Academie met fijnzinnige ingrepen in de ruimte die de toeschouwer dwongen tot een andere waarneming van ruimte. Williams zoekt in haar ruimtelijke installaties naar een balans tussen de bestaande gegevens van een ruimte en haar eigen inbreng. Williams woont en werkt in Amsterdam.

Maaike van der Linden (Nijmegen, 1981) groeide deels op in Californië en Taipei. In 2000 vertrok ze vanuit Taipei naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Vorig jaar studeerde zij daar af aan de afdeling VAV (Voorheen Audio Visueel). Nu studeert zij aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Van der Linden werkt voornamelijk binnen het medium van bewegend beeld waarmee ze de wetten van perspectief en diepte tracht te verdraaien. Haar werk was tot 3 april dit jaar te zien in Consortium, Amsterdam.

TOEN IK HET HUIS DEELDE MET TOEN
Emily Williams en Maaike van der Linden
Projectperiode 30 maart t/m 29 april

Opening op zaterdag 23 April om 16.00 uur
Tentoonstellingsperiode 23 t/m 29 april van 10.00 tot 17.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.