5 t/m 27 juni 2004

UNTITLED

Residency Derk-Jan Kroon, Anne-Lore Cassier

Theatermaker/videokunstenaar Anne-Lore Cassier en filmer/videokunstenaar Derk-Jan Kroon hebben een geschiedenis in de ontwikkeling van de combinatie van film en performance. In Beetsterzwaag zullen zij de komende weken naar hartelust met deze combinatie experimenteren. De kunstenaars verwachten in Untitled gestalte te geven aan de wijze waarop wij onszelf en onze omgeving bekijken. Cassier gaat hierbij in op de innerlijke ervaring terwijl Kroon indrukken uit de omgeving registreert. Hun installatie bevat teksten en beelden van Cassier. Kroon gebruikt onder meer eigen beeldmateriaal uit het Midden- en Verre Oosten.

Cassier en Kroon nodigden voor de eerste helft van hun werkperiode de danseres Kerin Levi uit voor een samenwerking rondom dit project. Voor de tweede helft van hun werkperiode vroegen zij muzikant Jorgen Cassier om toevoegingen en reacties. Dit zal uitmonden in verschillende constellaties en presentaties.

Concept: Anne-Lore Cassier en Derk-Jan Kroon
Dans: Keren Levi
Geluid/muziek: Jorgen Cassier
Muziek/samples: Wim Sebo
Techniek/productie: Grand Theatre
Multimedia: Jan Klug, Pras Anand

Anne-Lore Cassier en Derk-Jan Kroon werken deze periode op uitnodiging van gastconservator Jan Stelma, artistiek leider van het Grand Theatre Groningen.

Anne-Lore Cassier (Dendermonde, 1975) studeerde in 2000 af aan de toneelschool Arnhem. In 2001/2002 nam zij deel aan Station Noord, een tweedefase opleiding waarin jonge theatermakers de mogelijkheid wordt geboden zich verder te ontwikkelen. Deze periode sloot Cassier af met Dagboekschemering, getoond op het Noorderzon festival 2002. Het werd een voorstelling waarin het publiek als het ware kon meebladeren door het dagboek van een jonge vrouw in een voor haar onbekende, grote stad. In 2003 volgde op het Noorderzon festival Dagboekschemering II. Als artist in residence bij het Groningse Pavlov Media specialiseerde Cassier zich in 2003 in videowerk. Hieruit ontsprong 1 _, een videogedicht dat zij ook zal tonen in Beetsterzwaag

Derk-Jan Kroon (Groningen, 1977) en Anne-Lore Cassier ontmoetten elkaar in het Grand Theatre Groningen, waar hij meewerkt aan verschillende Grand Theatre producties. De laatste was Graan in 2002/2003. Deze Grand Theatre regiovoorstelling is ge├»nspireerd op de literaire documentaire De Graanrepubliek van Frank Westerman over de geschiedenis van de landbouw in Oost-Groningen in de vorige eeuw. Kroon combineerde archiefmateriaal met nieuw gefilmde beelden en live-beelden, geprojecteerd in een ruimte die geheel bestond uit wit doek. In Postwar Memory (2003) projecteerde hij 550 dia’s op acryl. Het publiek zag een keuze uit duizenden dia’s uit het na-oorlogse dia-tijdperk. Langzaam verblekende herinneringen aan een voorbije periode.

UNTITLED
Anne-Lore Cassier en Derk-Jan Kroon
Projectperiode 5 juni t/m 27 juni 2004

Live performance met Keren Levi op 12 en 13 juni om 16.00 uur
Live performance met Jorgen Cassier op 19 en 20 juni om 16.00 uur
Afsluitende presentatie 26 en 27 juni om 16.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting, de Provincie Fryslan en Grand Theatre Groningen.