19 juli t/m 20 augustus 2006

VAN KOFFIEWANTEN TOT EEN BLAUWE STOEL

Residency Svetlana Prigoditch , Nina Boas, Marieke Haandrikman, Floor van Slochteren

Tijdens VAN KOFFIEWANTEN TOT EEN BLAUWE STOEL wil de van oorsprong Russische kunstenaar Svetlana Prigoditch samen met haar drie collega’s Nina Boas, Marieke Haandrikman en Floor van Slochteren toverachtige performances ‘laten opwellen als een droom’, zoals sprookjes ontstaan.

Hoewel hun thematiek wezenlijk verschilt, vertellen zowel Prigoditch als Boas, Haandrikman als van Slochteren in hun werk fantastische verhalen waarin ze zelf een rol aannemen. De onderwerpkeuze van de individuele kunstenaars loopt uiteen van Baba Marfa en manshoge koffiekoppen tot vechtende vrouwen en de eigenlijke gedachten tijdens een afscheidsgesprek met een werkgever. De strategie van hen alle vier is echter gelijk: met kostuums en decor voeren ze kleine voorstellingen op voor de camera.

In Beetsterzwaag zullen de kunstenaars elk een voor hen kenmerkend decor opbouwen om vervolgens in en uit elkaars sfeer en vertelling te wandelen: een letterlijke cross-over van stijlen waarin de kunstenaars elkaars uitgangspunten op de proef willen stellen en samen nieuwe sprookjes zullen spinnen.

Ontwikkelingen in dit project zijn via het internetlogboek op http://vankoffiewantentoteenblauwestoel.blogspot.com/ continu te volgen. Als feestelijke afsluiting tonen de kunstenaars tijdens het het laatste weekend van hun verblijf hun meest geslaagde performances en videoopnamen.

Svetlana Prigoditch (Bereza, Wit-Rusland, 1982) studeerde vorig jaar af aan de AKI in Enschede met sprookjesachtige videovertellingen. Tijdens haar studie studeerde zij een half jaar aan de Academie Sint-Lukas in Gent. Haar video DEREVO werd vorig jaar genomineerd voor de Tent Academy Awards in Rotterdam. Hetzelfde werk was later te zien tijdens het PEK Filmfestival in Den Haag.

Nina Boas (Saumar, Frankrijk, 1980) studeerde in 2003 af aan de AKI. Boas ontving in 2004 een startstipendium van het Fonds BKBV. Prigoditch over haar: ‘in haar werk draait alles om verhoudingen. Veel te groot of veel te klein. Door zichzelf in haar werk te plaatsen speelt ze met haar eigen afmetingen en haar attributen’.

Marieke Haandrikman (Slochteren, 1980) studeerde net als Prigoditch vorig jaar af aan de AKI. Ze werkt zowel met video als met performances en installaties. Met haar video ‘Vechten in de Wei’ won ze een aantal jaar geleden de Best of Trash Award van het Noordelijk Filmfestival Leeuwarden. In 2005 was werk van haar te zien tijdens het Media Art Festival Friesland.

Floor van Slochteren (Groningen, 1977) rondde deze zomer de masteropleiding af aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. In 2004 studeerde ze af aan de AKI Enschede. Haar video’s zijn veelal onderzoekingen van sociale situaties, en bijbehorende code’s en afspraken waarbij haar eigenlijke gedachtegangen en de effecten daarvan eveneens zichtbaar zijn. Haar werk was eerder dit jaar te zien tijdens het Film Festival Rotterdam.

VAN KOFFIEWANTEN TOT EEN BLAUWE STOEL
Svetlana Prigoditch
Projectperiode 19 juli t/m 20 augustus 2006
Afsluitingsperformance op zondag 20 augustus om 14.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.