7 t/m 29 september 2002

VIRTUELE RUIMTE

Residency Michiel Koelink

Mediakunstenaar Michiel J. Koelink is geïnteresseerd in het gebruik van consumentensoftware en hun geheel eigen esthetische kwaliteiten. Voor zijn project in Kunsthuis Syb echter, zal hij zich proberen te verdiepen in een vrij geavanceerde techniek: QTVR (Quick Time Virtual Reality). In deze techniek worden er vanuit één punt 360 graden in de rondte foto’s genomen, die later door de computer aan elkaar gerekend worden tot een drie dimensionaal panorama. Het is hem echter niet te doen om de techniek, als wel om het dromerige effect dat het dwalen door de met QTVR ontstane 3D omgeving. Bovendien ontdekte hij de schoonheid van de structuren die noodzakelijk zijn om verschillende punten in een omgeving waarop de animatie is genomen, aan elkaar te koppelen om zo door een grotere omgeving te kunnen wandelen. Deze techniek zet hij in om ervaringen van een landschap te onderzoeken.

Proces
Tijdens Koelinks verblijf in Kunsthuis Syb zal hij in de directe omgeving zo’n QTVR-animatie maken. In verschillende stadia zullen er foto’s, video’s en kaarten bij wijze van schetsen te zien zijn die Koelinks visie op het landschap verraden, tot de uiteindelijke interactieve omgeving klaar is om door heen te bewegen. Hij wordt in zijn proces bijgestaan door verschillende vakmensen. Gedurende de eerste week zal de Hamburgse mediakunstenaar Anja Hertenberger Koelink assisteren bij het in kaart brengen van de omgeving van Beetsterzwaag. In de tweede week helpt fotograaf Pieter Claessen, een modefotograaf uit Amsterdam, met het fotograferen van het landschap. Edwin Wildeboer tenslotte, QTVR-specialist en werkzaam bij het Frank Mohr Instituut, verleent assistentie bij het omzetten van de foto©ˆs naar een 3D omgeving tijdens de laatste periode. Het project wordt feestelijk afgesloten op zaterdag 28 september met een optreden van de band Uri Geller.

Dit is het eerste project in een serie van vier die in Kunsthuis Syb verschillende aspecten van het thema Virtuele Ruimte zal belichten.

Over de kunstenaars
Michiel J. Koelink (Katete, Zambia, 1972) groeide op op het platteland van de Achterhoek, maar verhuisde later naar Amsterdam. Vele woonplaatsen verder heeft de grens tussen de uitersten stad en platteland nog steeds zijn interesse. Zijn landschapsvisie verwerkt hij heden ten dage in zijn kunstprojecten. Hij werd opgeleid als mediakunstenaar aan de AKI te Enschede en volgt momenteel de tweede fase mediakunstopleiding IME (Interactive Media and Environments) aan het Frank Mohr Instituut te Groningen.

Uri Geller, een band uit Hamburg, speelt zeer experimentele muziek, die soms gebaseerd is op het herhalen van drumoefeningen uit een oefenboek. Uri Geller opereert in de underground scène van muzikaal Europa.