11 november 2009 t/m 3 januari 2010

VOORBIJ DIE WARME ZOMER

Residency Kathrin Maria Wolkowicz, Gerwin Luijendijk

De smartlap is een boodschap over hoop, verlangen, onbeantwoorde liefde en verlies, verpakt in een universele taal die iedereen begrijpt. De nietszeggende leegte die het gevolg is van deze universaliteit wordt vaak begeleid door beelden van een mooi landschap, folklore en wapperende banieren, een persoon voor een achtergrond die gericht is op de camera, theatrale performance en goedkope productie.

Film- en tekstkunstenaar Kathrin Maria Wolkowicz en performancekunstenaar Gerwin Luijendijk ontleden de komende weken de smartlap met onderzoeksmatige precisie. Songteksten, videoclips, foto-shoots en het imago van het smartlapgenre worden ontrafeld waarna zij de afzonderlijke eigenschappen ervan inzetten voor nieuwe producties. Kunsthuis SYB is hierbij tijdelijk muziek- en filmstudio en de plattelandsidylle van Beetsterzwaag fungeert als achtergrond.

De kunstenaars proberen ondertussen antwoord te vinden op de vragen: wat er gebeurt als je geluid scheidt van beeld, in hoeverre muziek nodig is om betekenis te genereren, wat performance is voor de camera en hoe achtergrond performance beïnvloedt.

De laatste weken van december vertoont Kunsthuis SYB het resultaat van dit smartlaponderzoek als raampresentatie.

Videokunstenaar, performer en beeldhouwer Gerwin Luijendijk (Zaandam, 1980) studeerde vorig jaar af aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam. In zijn installaties worden beschouwer en videomonitor objecten in een installatie, of wordt zijn lichaam een ding tussen de dingen in een sculpturale compositie. In de installatie Rai Uno ’83, gepresenteerd tijdens It Hits My Hair  in Wolfsart Projectspace Rotterdam reconstrueerde hij – met een ‘twist’ – de achtergrond van een ’80 jaren videoclip van Italiaanse discokoning Grand Miller. In een volgend werk deed hij een re-enactment van Grand Millers performance waarin hij de achtergrondgegevens juist tot een minimum beperkte.

Kathrin Maria Wolkowicz (Berlijn, 1981) studeerde dit jaar af aan het Piet Zwart Instituut. Wolkowicz werkt gewoonlijk met film en tekst in installaties en boeken. In haar boeken en installaties, onderzoekt Wolkowicz hoe men leest en tijd doorbrengt met tekst. Zij is in het bijzonder geïnteresseerd hoe de lichamelijke verhouding tussen toeschouwer en kunstwerk bijdraagt tot het lezen van dat werk.

VOORBIJ DIE WARME ZOMER
Gerwin Luijendijk & Kathrin Maria Wolkowicz
Projectperiode 11 november 2009 t/m 3 januari 2010

Feestelijke presentatie:
zondag 13 december 16 uur

Raampresentatie:
14 december t/m 3 januari

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting, de Provincie Friesland en het Fonds BKVB.

Meer informatie:
Gerwin Luijendijk
www.gluijendijk.blogspot.com
E-MAIL

Kathrin Maria Wolkowicz
www.kathrinwolkowicz.net
E-MAIL