29 november 2003 t/m 4 januari 2004

WHO’S CURATING

Residency Kunstenaarsinitiatief Outline

Het werk van de kunstenaars Caspar Berger, Ronald de Boer, Jos Dendikken, Tesse Joose en Arthur Neve van kunstenaarsinitiatief Outline uit Amsterdam strijdt de komende weken in Kunsthuis Syb openlijk om de macht met de curator. In een wel doordachte tentoonstellingsstructuur concurreren verschillende, door de curator gepresenteerde concepten met het eigenlijke werk van de kunstenaar. De beschouwer wordt zo inzicht geboden in de achterliggende dynamiek van een tentoonstelling. Dit dwingt hem bewust te ervaren: is het het werk van de kunstenaar of het idee van de curator dat uiteindelijk overtuigt?

Het lijkt of de curator zichzelf vrij heeft verklaard, vindt Outline. Zijn rol houdt tegenwoordig veel meer in dan alleen het beheer van een collectie of de verbintenis aan een instituut. Deze onafhankelijkheid is terug te zien in de tentoonstellingen die hij organiseert. Hij bepaalt het concept of de opvatting die hij wil vertonen. Hij kiest de kunstenaars en kunstwerken om zijn visie vorm te geven. De curator beslist waar, wanneer, hoe en met wie hij werkt, maar is hij daarom de ‘nieuwe kunstenaar’?

Naast het werk van de kunstenaars en de openlijke ingrepen van de curator zijn tijdens “Who’s Curating?” interviews te zien met personen die vanuit een specialistische achtergrond een mening geven over het fenomeen van de curator. Zo wordt de toeschouwer verder tot een mening geprikkeld. Ter afsluiting van de projectperiode nodigt Outline betrokkenen en publiek uit om deel te nemen aan een gesprek met de vraag who’s curating, kunstenaar, curator of toeschouwer?

Caspar Berger (NL, 1965) studeerde aan de AKI en aan de van Eyck. Berger maakt levensgrote beelden van was waarin hij formele en symbolische kwesties van het klassieke ambacht confronteert met een actuele context.

Ronald de Boer (NL,1953) studeerde aan de Gerrit Rietveld Akademie, Amsterdam. De Boer tracht met zijn werk herinneringen te genereren. Beelden, geuren en geluiden, gevonden voorwerpen, foto’s en film worden zodanig geënsceneerd dat ze lijken voort te komen uit een authentiek verleden.

Jos Dendikken (NL, 1956) studeerde architectonische vormgeving aan de Rietveld Akademie. Dendikken maakt ruimtelijk werk waarin de eigenschappen van het object als kunstwerk en als gebruiksvoorwerp zijn vervaagd. Het zijn persoonlijke verzinsels die ook voor de toeschouwer iets herkenbaars aanreiken.

Tessa Joosse (NL, 1974) volgde kunstopleidingen aan de academie van Den Bosch, van Berlijn en aan het Sandberg instituut in Amsterdam. Joosse tracht in haar videos, sculpturen en tekeningen de systematiek van tijd zichtbaar te maken wordt.

Arthur Neve (NL, 1951) studeerde aan de Vrije Academie in Den haag en aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Dit jaar werkt en verblijft hij in het EKWC in Den Bosch. Neve hanteert de herhaling bewust als werkmethode.

Huib Haye van der Werf (BE, 1976) genoot opleidingen aan de kunstacademie te Den Haag en aan de UVA. Hij schrijft, produceert, is redactielid bij HTV en lid van verschillende kunstenaarsgroepen. Hij concentreert zich op de kloof tussen kunst en theorie en pleit voor meer zelfkritiek en reflectie in de hedendaagse kunst.

Feestelijke opening op zaterdag 29 november om 17.00 uur. Afsluitend gesprek op zondag 4 januari om 15.00 uur.

Openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak

voor meer informatie:
http://www.outlineamsterdam.nl/
nl/programma/2003/whoscurating.html

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting, het VSB fonds en de Provincie Fryslan.

WHO’S CURATING
Caspar Berger, Ronald de Boer, Jos Dendikken, Tessa Joosse, Huib Haye van der Werf
Projectperiode 29 november 2003 t/m 4 januari 2004

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting, het VSB Fonds en de Provincie Fryslân.