7 mei t/m 15 juni 2008

ZONDER PLAN

Residency Yarre Stooker, Su Tomesen, Peter Vink, Jacqueline Floor, Ida van der Lee, Erzsi Pennings

Beeldend kunstenaar Ida van der Lee staat bekend om haar grootschalige kunstprojecten waarbij ze processen, rituelen, protocollen en choreografieën ontwerpt voor plekken die veranderen door bijvoorbeeld sloop of nieuwbouw. In Kunsthuis SYB gooit ze het over een andere boeg. In plaats van te werken met grote groepen mensen aan een project dat maanden, soms zelfs jaren loopt, nodigde ze vijf beeldend kunstenaars uit om beurtelings met haar in het kunsthuis te verblijven en werk te ontwikkelen vanuit het moment. Met louter de plek en de ontmoeting als pijlers kan er van alles gebeuren. Het eindresultaat wordt door Ida van der Lee besproken tijdens een lezing op de laatste dag van het project.

De genodigde kunstenaars zijn: Jacqueline Floor, Erzsi Pennings, Yarre Stooker, Su Tomesen en Peter Vink.

Ida van der Lee (Beemster, 1961) realiseert grootschalige kunstprojecten die zich richten op veranderingsprocessen. Haar projecten gaan in op de ziel van een plek en de persoonlijke geschiedenis van de mensen die er leven. Zo werd in 2001 onder de naam ‘Ontroerend Goed’ een landelijk schuurtje, dat plaats moest maken voor de HSL spoorlijn, ontworteld en op een dekschuit over de rivier afgevoerd. Het schuurtje is in 2007 teruggekeerd in de gedaante van een seinhuisje. Met ‘Allerzielen Allicht’ organiseert Van der Lee collectieve vieringen van de doden met inzet van kunst. Vanaf 30 juni a.s. vervoert ze een pandje van het Zuiderzeemuseum naar zijn oorspronkelijk thuis: Zoutkamp in Groningen. Onderweg brengen de reizigers schilderijen van huisjes uit het Zuiderzeemuseum naar de plekken waar ze zich oorspronkelijk bevonden.

Peter Vink maakt locatiespecifieke installaties met een architectonisch karakter waarbij hij impliciete kwaliteiten van een plek bloot legt en ze vervolgens expliciet maakt. In SYB concentreerde hij zich op een oud en gehavend stuk muur in de achterruimte van het kunsthuis. Door middel van een lichtinstallatie laat hij deze muur zijn verhaal vertellen.

Erzsi Pennings houdt van oude tijden en andere werelden. Het historische deel van het kunsthuis sprak haar dan ook erg aan. Voordat ze door ziekte haar werkperiode af moest breken, werkte ze aan een reliëf met pastelkrijt en zwart leer waarin de geschiedenis als het ware vanuit de aarde omhoog trekt.

Jacqueline Floor werkt erg intuïtief en reageert met haar tekeningen, foto’s en installaties vaak op de ruimte. De honderden schroef- en spijkergaten van kunstenaars die haar voor waren gegaan in SYB verleidden haar tot ‘vier variaties op muren met gaatjes’. Daarnaast maakte ze een grote tekening, getekend met de oude bakstenen als ondergrond.

Yarre Stooker maakt performances, installaties, video’s en foto’s waarbij hij de wereld van de kunst en die van de populaire cultuur vermengt. In Beetsterzwaag haakte hij in op de jaarlijkse wielerronde en filmde zichzelf, fietsend op een racefiets. De beelden projecteerde hij op dusdanige wijze op de muren van het kunsthuis dat de werkelijkheid overliep in de door de kunstenaar gecreëerde fictieve wereld.

Su Tomesen is een reizende kunstenaar. Ze reflecteert op haar eigen cultuur door observaties van andere culturen in film, foto’s en installaties. Voor aanvang van haar verblijf in SYB was ze in Beijing. De indrukken die ze er opdeed nam ze mee naar Beetsterzwaag om daar deze week ‘Zonder Plan’ nieuw werk te ontwikkelen. Het resultaat is dit weekeinde te bezichtigen.

ZONDER PLAN
Ida van der Lee
Projectperiode 7 mei t/m 15 juni 2008

Eindpresentatie:
zaterdag 14 en zondag 15 juni van 13:00 tot 17:00 uur

Op zondag 15 juni geeft Ida van der Lee om 15:00 uur een lezing over het ter plaatse ontwikkelde werk.

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.

Meer informatie:
www.idavanderlee.nl
www.erzsipennings.com
www.yarrestooker.nl
www.sutomesen.nl
www.petervink.nl