15 t/m 28 januari 2024

13 kunstenaars x 24 uur, 2024

Samenwerking

Met veel enthousiasme starten we in januari 2024 met de 11e editie van de 24-uurs residenties in samenwerking met Academie Minerva in Groningen. Op maandag 15 januari 2024 arriveren de eerste studenten in Beetsterzwaag voor hun residentie van één dag en één nacht in SYB.

Kunsthuis SYB en Minerva bieden derde- en vierdejaarsstudenten de mogelijkheid om deel te nemen aan een ultrakorte residentie in SYB in Beetsterzwaag. Studenten delen de residentie van 24 uur met een medestudent om een specifiek project te onderzoeken en/of te ontwikkelen. Met het 24-uurs project willen Kunsthuis SYB en Academie Minerva de studenten de kans geven het concept van werken in residence te ervaren.

Thema van dit jaar
In 1990 creëerde de Amerikaanse kunstenaar Carrie Mae Weems het werk The Kitchen Table Series. Het werk bestaat uit een serie van twintig platina prints en veertien tekstvellen. De kunstenaar ensceneerde en fotografeerde een fictief drama dat zich afspeelde rond de keukentafel. Hierin speelde ze de hoofdrol in verschillende scènes met anderen, zoals make-up sessies, het moederschap, samenzijn met vrienden of koffie drinken met haar geliefde. In dit werk, dat haar autobiografie als onderwerp heeft, gebruikt ze haar eigen beeltenis om ideeën over de rol van traditie, de aard van familie, monogamie, gender en relaties tussen verschillende seksen in twijfel te trekken. Op welke manier komen in huiselijke ruimtes politieke situaties tot uitdrukking?

Deze 24-uurs residentie nodigt derde- en vierdejaarsstudenten uit om na te denken over The Kitchen Table Series en de vragen die in de context ervan naar voren komen. Hoe zou jullie eigen Kitchen Table Series eruit zien? Wat voor taferelen zouden er tegenwoordig rondom de keukentafel plaatsvinden?

Deelnemende kunstenaars:
Bean (Estel Rovira I Collell)
Lotte d’Ailly
Ellemieke Meijers
Fayad Ayman
Emily Kuemmeler
Tirza Mafi
Fitjenza Ulrich
Cecilia Fox
Indira de Boer
Lotte Beets
Sverre van der Velde
Josse Poelstra
Kaja Manthei
Ro de Ruiter
Kiva Mitrea
Anne Hendriks
Linn Morsink
Liz de Vries
Naomi Arnoudova
Alina Fashing
Nina Lila Vero Veloo
Luz Mercedes Walters
Sofía Murillo Lommers
Shiva Miryektah
Seandy Achthoven
Stijn Wijnsma
Jesse Noor

__

Het format van de 24-uurs residencies is voor Kunsthuis SYB ontwikkeld door Noor Nuyten (kunstenaar en voormalig programmacommissie Kunsthuis SYB) en het Sober and Lonely Institute for Contemporary Art (SLICA), een kunstinitiatief in Zuid-Afrika. Dit project wordt mogelijk gemaakt door Academie Minerva.