23 maart t/m 3 april 2022

18 kunstenaars x 24 uur

Samenwerking

Foto: Lily Dollner

Wat kun je doen en maken in 24 uur? Van 23 maart tot en met 3 april verblijven 18 derde- en vierdejaars studenten van Academie Minerva één dag en één nacht bij Kunsthuis SYB. 

De studenten werken individueel of in een koppel aan hun onderzoek of een nieuw werk. De geselecteerde studenten zijn:

Abel Bravo & Liza Kolomiiets
Charly Ros
Lily Dollner & Martina Priehodova
Satja Jakob Jurc Blagovic & Paula Röennau
Aisha Hachem & Lorenzo Modestini
Jeanine de Weerd & Nynke Krottje
Maaike Meindertsma & Julie Tuinman
Caillyn Vos
Alex Maier & Timothy Lewis
Dionysia Yioukka & Alexandra Panayiotidou

Over het project
Deze derde- en vierdejaars konden de afgelopen maand een voorstel insturen voor een woon- en werkperiode van niet meer en niet minder dan één dag en één nacht. De kunstenaars worden tijdens hun ultrakorte residency op afstand begeleid, en krijgen alle ruimte en tijd om binnen hun dag een nieuwe wending aan bestaand of nieuw werk te geven. Zo doen ze ervaring op met het werken als artist-in-residency, het plannen en uitvoeren van een project op locatie, en kunnen ze ervaren wat de rust en omgeving van Beetsterzwaag en een residency als SYB ze kan bieden.

Op zondag 3 april opent Kunsthuis SYB zijn deuren om het resultaat van de 24-hour residencies te tonen. De studenten van Academie Minerva hebben na elk verblijf een spoor achtergelaten van hun onderzoek. Hints van het proces, documentatie en try-outs zijn verspreid in het huis.

Van 13:00 tot 17:00 uur is iedereen welkom om te komen kijken wat de studenten hebben gedaan.

Het format van de 24-uurs residencies is voor Kunsthuis SYB ontwikkeld door Noor Nuyten en het Sober and Lonely Institute for Contemporary Art (SLICA), een kunstinitiatief in Zuid-Afrika. Dit project werd mogelijk gemaakt door Academie Minerva.

Organisatie
Gisanne Hendriks (coördinator SYB) zal het project samen met Roza Kootstra organiseren. Roza is een half-Franse half-Nederlandse kunstenaar die naar Groningen is gekomen voor haar studie aan Academie Minerva in Groningen. In haar werk zoekt ze naar manieren om verschillende werelden met elkaar te verbinden, zoals Kunst en Gezondheidszorg, en om samenwerking tussen individuen te bevorderen. Na zelf deel te hebben genomen aan de 24-uurs residentie in 2021, werd ze verliefd op het huis en wil ze haar ervaring met anderen delen.

Het programma van SYB wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds en de Provincie Friesland. Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met Academie Minerva.