27 oktober t/m 14 november 2010

5e SYBREN HELLINGA KUNSTPRIJS GENOMINEERDEN-TENTOONSTELLING

Tentoonstelling Laurence Aegerter, Jetske Verhoeven, Jenny Lindblom, Daniël de Roo, Carl Johan Högberg

De vijfde Sybren Hellinga Kunstprijs is uitgereikt aan Jetske Verhoeven (Nijmegen, 1980). De jury prijst met name haar film J’attends la guerre, (wachtend op de oorlog) die “getuigt van een persoonlijke en sterke aanwezigheid en vindingrijkheid, ook in het gebruik van taal. Hiermee brengt ze een spanning teweeg tussen wat zichtbaar is en het onvertaalde en onzichtbare. Ze slaagde erin werk te maken gebaseerd op persoonlijke ervaringen, dat het persoonlijke overstijgt en verbindt met urgente, gedeelde sociaal-politieke omstandigheden.” De prijs bestaat uit een bedrag van 3000 euro.

De jury – Hilde de Bruijn, Hanne Hagenaars, Ad de Jong, Lotje van Lieshout – besprak zondag in Kunsthuis SYB het werk dat de vijf genomineerden hier de afgelopen drie weken tijdens een werkperiode zelf installeerden. Ook over het werk van de anderen deed de jury verslag:

Over Daniël de Roo “ was genomineerd omdat de jury onder de indruk is van zijn vermogen om in heel precieze installaties architectonische vormgeving met video-projecties te combineren. Wij vinden dat hij in zijn presentatie in SYB een gedurfde stap heeft gemaakt, gepresenteerd met zelfvertrouwen.”

Over Jenny Lindblom “maakt kleurrijke schilderijen gebaseerd op sterke innerlijke behoeften en angsten. Wat haar werk fascinerend maakt is vooral de spanning tussen jezelf tonen en verbergen.”

Over Carl Johan Högberg “presenteerde in SYB een nieuwe constellatie van werk waarin hij tactiele verbanden tussen de elementen blootlegt. Hij heeft het vermogen om nieuwe verbanden te leggen en de kijker mee te nemen in een onbekende, mysterieuze wereld. “

En over Laurence Aëgerter “maakte indruk met de schoonheid van haar installatie waarin het onzichtbare subtiel naar voren komt. Haar complexe, geweven wandtapijten, gebaseerd op een rijk historisch verhaal maakten indruk op de jury.”

De SYBREN HELLINGA KUNSTPRIJS wordt iedere drie jaar uitgereikt. De organisatie van de prijs ligt in handen van Kunsthuis SYB.
5e SYBREN HELLINGA KUNSTPRIJS
Genomineerdententoonstelling 27 oktober t/m 14 november
Prijsuitreiking zondag 14 november

 

Meer informatie:

Juryrapport / Report of the jury 
www.laurenceaegerter.com
www.carljohanhogberg.com
www.jennylindblom.com
www.danielderoo.com
http://sites.google.com/site/jetskeverhoeven