25 september t/m 3 november 2013

6e SYBREN HELLINGA KUNSTPRIJS

Residency Teun Vonk, Pernille Lonstrup, Hee-Seung Choi, Riet Wijnen

Prijsuitreiking

De zesde Sybren Hellinga Kunstprijs is op zaterdag 19 oktober uitgereikt aan Riet Wijnen (Venray, 1988). Het werk is te bezichtigen in Kunsthuis SYB tot en met zondag 3 november, van 13:00 tot 17:00 uur. De Sybren Hellinga Kunstprijs bestaat uit een bedrag van € 3000,- en is bedoeld als stimulans voor startende kunstenaars. De prijs dankt zijn naam aan de oud-galeriehouder Sybren Hellinga en wordt iedere drie jaar georganiseerd door Kunsthuis SYB.

Dit jaar stelde de jury – bestaande uit Wendelien van Oldenborgh, Steven ten Thije en Jetske Verhoeven – een shortlist samen van vier kunstenaars: Teun Vonk, Riet Wijnen, Pernille Lonstrup en Hee-Seung Choi. Alle vier de genomineerden hebben in de afgelopen vier weken intensief gewerkt in Kunsthuis SYB en in het naastgelegen pand in Beetsterzwaag. Dit heeft geleid tot een keur aan video’s, installaties en geluidswerken. De tentoonstelling, zo stelt de jury vast, werkt ritmisch goed en moet het resultaat zijn van een goede samenwerking.  Wijnen wist de jury te overtuigen met een complexe en gelaagde installatie gebaseerd op een moment uit het leven van J. Slauerhoff: “In het werk van Riet Wijnen hangen alle elementen met elkaar samen, terwijl dat eerst niet zichtbaar is. Tijdens het bekijken hiervan, vallen dingen langzaam op hun plek en ontvouwt het zich als het ware. Wijnen verstaat de kunst om een simpel gegeven – een moment uit het leven van Slauerhoff – uit te werken tot zo’n complex, gelaagd werk. Met deze installatie zorgt Wijnen er zeker voor dat je blik verruimd wordt..”

Riet Wijnen studeerde in 2009 af aan de AKV St. Joost in Den Bosch en in 2012 aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Met haar installaties en teksten onderzoekt ze begrippen als structuur, abstractie en waarneming. De basis voor haar werk is de reproductie als herformulering van een theorie, een voorwerp of een afbeelding.

Eerdere winnaars van de Sybren Hellinga Kunstprijs waren Masha de Vries (1998), Ray Moon (2001), Paulien Oltheten (2004), Lotje van Lieshout (2007) en Jetske Verhoeven (2010).

In het kader van de Sybren Hellinga Kunstprijs organiseerde Kunsthuis SYB een schrijfworkshop voor jonge kunstcritici. Eén van deze schrijvers werd zaterdag 19 oktober beloond met een plaats in de schrijverspoule van SYB en een publicatie van haar tekst in het recensieblad Tubelight. Uit zeven inzendingen kozen de programmeringscommissie van Kunsthuis SYB en Nathalie Hartjes, redacteur van Tubelight, het stuk over Pernille Lonstrup van Judith Spijksma. SYB heet Spijksma hiermee van harte welkom.

Uitnodiging prijsuitreiking

Zaterdag 19 oktober a.s. wordt om 17:00 uur in Kunsthuis SYB te Beetsterzwaag de 6e Sybren Hellinga Kunstprijs uitgereikt. Wij nodigen u van harte uit om dit samen met ons te komen vieren!

De Sybren Hellinga Kunstprijs is een juryprijs die is bedoeld als stimulans voor startende kunstenaars. De prijs dankt zijn naam aan de oud-galeriehouder Sybren Hellinga en wordt iedere drie jaar georganiseerd door Kunsthuis SYB. Dit jaar bestaat de jury uit Wendelien van Oldenborgh, Steven ten Thije en Jetske Verhoeven. Zij selecteerden vier kunstenaars die ieder vanaf 25 september jl. tot op de dag van de uitreiking hebben kunnen werken in het Kunsthuis of in het naastgelegen pand. Op 19 oktober wordt het resultaat van deze werkperiode gepresenteerd en beoordeeld door de jury, waarna één van de vier genomineerden een bedrag van € 3000,- in ontvangst mag nemen.

De vier genomineerden zijn: Teun Vonk, Riet Wijnen, Pernille Lonstrup en Hee-Seung Choi.

Op deze dag wordt tevens bekend gemaakt welke beginnende kunstcriticus het beste stuk heeft geschreven over het werk van één van de vier kunstenaars. Deze schrijver krijgt hiermee een plek in de schrijverspoule van Kunsthuis SYB en zijn of haar artikel wordt gepubliceerd in het tijdschrift ‘Tubelight’.

Ook zal er op 3 november een publieksprijs van € 500,- worden uitgereikt. U kunt hiervoor tot en met 2 november uw stem uitbrengen in Kunsthuis SYB zelf of door een e-mail te sturen naar kunstprijs@kunsthuissyb.nl.

Kortom, veel reden voor een feestje met een hapje, een drankje en speciaal voor de gelegenheid een bijzonder muzikaal optreden van de zoetgevooisde en soms verraderlijk liefelijke synthesizer-diva ‘Dame Flux’.

Is Friesland te ver weg? Bij voldoende aanmeldingen stuurt Kunsthuis SYB een bus naar de Randstad die u voor € 15,- naar Beetsterzwaag zal brengen en later op de avond weer terug. Wilt u meer informatie of zich aanmelden voor de busreis, stuur dan een mail naar info@kunsthuissyb.nl. Bent u desondanks niet in de gelegenheid om de uitreiking bij te wonen, dan kunt u het werk van alle genomineerde kunstenaars nog tot en met 3 november bekijken (donderdag tot en met zondag, van 13:00-17:00 uur).

Meer informatie over de Sybren Hellinga Kunstprijs, de genomineerde kunstenaars en de extra activiteiten die in het kader van de kunstprijs worden georganiseerd, kunt u vinden op www.kunsthuissyb.nl

De organisatie en coördinatie van de Sybren Hellinga Kunstprijs is in handen van Mare van Koningsveld (kunstprijs@kunsthuissyb.nl).

Tot ziens in Beetsterzwaag! Met hartelijke groeten,

De organisatie van de Sybren Hellinga Kunstprijs en Kunsthuis SYB.

Residentieperiode

De vier kunstenaars die genomineerd zijn voor de Sybren Hellinga Kunstprijs – Riet Wijnen, Hee-Seung Choi, Pernille Lonstrup en Teun Vonk – zijn van 25 september tot en met 19 oktober aan het werk in Kunsthuis SYB en de voormalige Rabobank (naast SYB op Hoofdstraat 68).

In die periode is iedereen op zaterdag en zondag welkom in Beetsterzwaag (13:00- 17:00 uur). Je kunt dan zien waar de kunstenaars mee bezig zijn, en ze vragen stellen over hun werk en hun werkproces. Publiek kan het werkproces ook volgen via een blog op deze website , als ook via Facebook en Twitter.

Op 19 oktober wijst de jury – Wendelien van Oldenborgh, Steven ten Thije en Jetske Verhoeven – op basis van dat nieuwe werk de winnaar aan. Hij of zij wint een bedrag van €3.000. Iedereen wordt uitgenodigd om bij de uitreiking aanwezig te zijn. Ook zal er op 3 november een publieksprijs van €500 worden uitgereikt. Het is aan jou wie de prijs wint: breng je stem voor je favoriete kunstenaar uit in Kunsthuis SYB of door een e-mail te sturen naar kunstprijs@kunsthuissyb.nl. Stemmen kan tot en met 2 november.

Kunsthuis SYB organiseert in samenwerking met kunstmagazine Tubelight ook een schrijfworkshop voor beginnende auteurs uit Noord-Nederland. Op 19 oktober wordt bekend gemaakt welke deelnemer aan de schrijfworkshop het beste stuk heeft geschreven. Die auteur zal volgend jaar een plek krijgen in de recensentenpoule van Kunsthuis SYB en tevens zal zijn/haar artikel worden gepubliceerd in Tubelight.

De vier genomineerden:

Teun Vonk (Uden, 1986) studeerde in 2012 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In zijn video’s speelt het groepsproces een belangrijke rol. Vonk wil in zijn werk de groepsdynamiek, die normaal onzichtbaar is, zichtbaar maken. Hij zet bijvoorbeeld boksers, kantoormedewerkers en muzikanten voor de camera en kijkt hoe zij zich voor die camera gedragen. www.teunvonk.nl

Hee-Seung Choi (Seoul, Zuid-Korea, 1976) studeerde in 2008 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar werk bestaat uit video, geluidsfragmenten en performances. Ze verbindt een kleine handeling, bijvoorbeeld het vouwen van papier tot driehoekjes, aan een grote context (ze gebruikt bijvoorbeeld citaten van politieke speeches), waardoor een werk ontstaat dat zowel intiem als publiek is. www.hee-seung.info

Riet Wijnen (Amsterdam, 1988) studeerde in 2009 af aan de AKV St. Joost in Den Bosch en in 2012 aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. In haar onderzoek houdt zij zich bezig met de begrippen structuur, abstractie en waarneming. Het uitgangspunt van haar installaties en teksten is een bestaande theorie, voorwerp of afbeelding die zij vervolgens reproduceert. De reproductie wordt nooit een echte replica, maar is eerder een herformulering. www.rietwijnen.nl

Pernille Lonstrup (Hillerød, Denemarken, 1977) studeerde in 2010 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en in 2012 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar werk bestaat uit video-installaties, performances en geluidskunst. Lonstrup onderzoekt verschillende vormen van communicatie en is met name gefascineerd door situaties waarin communicatie hapert. www.pernille-lonstrup.com

Namens Kunsthuis SYB organiseert en coördineert Mare van Koningsveld de Sybren Hellinga Kunstprijs. Zij is bereikbaar via kunstprijs@kunsthuissyb.nl.

Genomineerden

De vier kandidaten voor de Sybren Hellinga Kunstprijs 2013 zijn bekend. De jury, bestaande uit Wendelien van Oldenborgh, Steven ten Thije en Jetske Verhoeven, koos voor Teun Vonk, See-Seung Choi, Riet Wijnen en Pernille Lønstrup.

Deze vier kunstenaars zullen van 25 september tot en met 19 oktober aan het werk gaan in Kunsthuis SYB. In de weekenden kan het publiek het werkproces kunnen volgen. Aansluitend volgt een expositieperiode van 20 oktober tot en met 3 november.

Op zaterdag 19 oktober komt de jury bijeen en wijst dan de winnaar aan. Hij of zij wint een bedrag van €3.000.

De vier kandidaten:

Teun Vonk (Uden, 1986)
 studeerde in 2012 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In zijn video’s speelt het groepsproces een belangrijke rol. Vonk wil in zijn werk de groepsdynamiek, die normaal onzichtbaar is, zichtbaar maken. Hij zet bijvoorbeeld boksers, kantoormedewerkers en muzikanten voor de camera en kijkt hoe zij zich voor die camera gedragen.  www.teunvonk.nl

Hee-Seung Choi (Seoul (Zuid-Korea), 1976)
 studeerde in 2008 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar werk bestaat uit video, geluidsfragmenten en performances. Ze verbindt een kleine handeling, bijvoorbeeld het vouwen van papier tot driehoekjes, aan een grote context (ze gebruikt bijvoorbeeld citaten van politieke speeches), waardoor een werk ontstaat dat zowel intiem als publiek is. www.hee-seung.info

Riet Wijnen (Amsterdam, 1988)
 studeerde in 2009 af aan de AKV St. Joost in Den Bosch en in 2012 aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. In haar onderzoek houdt zij zich bezig met de begrippen structuur, abstractie en waarneming. Het uitgangspunt van haar installaties en teksten is een bestaande theorie, voorwerp of afbeelding die zij vervolgens reproduceert. De reproductie wordt nooit een echte replica, maar is eerder een herformulering.   www.rietwijnen.nl

Pernille Lønstrup (Hillerød (Denemarken, 1977)
 studeerde in 2010 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en in 2012 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar werk bestaat uit video-installaties, performances en geluidskunst. Lønstrup onderzoekt verschillende vormen van communicatie en is met name gefascineerd door situaties waarin communicatie hapert. www.pernille-lonstrup.com

Oproep

Vanaf 15 april t/m 1 juli 2013 kun je je opgeven als je deel wilt nemen aan de Sybren Hellinga Kunstprijs. Kunstenaars kunnen meedoen aan de prijs als zij niet eerder dan 1 juni 2008 en niet later dan 1 juli 2013 zijn afgestudeerd aan een 1e fase kunstacademie. Ook autodidacten die in deze periode zijn begonnen als professioneel kunstenaar mogen deelnemen. Kunstenaars moeten woon- en werkzaam zijn in Nederland.

Leden van de programmeringscommissie van Kunsthuis Syb zullen uit de inzendingen een longlist samenstellen. De jury, bestaande uit Wendelien van Oldenborgh, Steven ten Thije en Jetske Verhoeven, zal daaruit vier kandidaten selecteren. Die vier zullen in oktober tijdens een werkperiode drie weken in Beetsterzwaag verblijven. Aansluitend zal in een expositie het werk te zien zijn dat zij in Kunsthuis Syb hebben gemaakt.

Van de kunstenaars die worden geselecteerd voor een werkperiode, wordt verwacht dat zij hun werkproces – in een blog en in de expositie – zichtbaar zullen maken. Eind oktober maakt de jury de winnaar van de Sybren Hellinga Kunstprijs 2013 bekend. Hij of zij ontvangt een bedrag van €3000,-.

Mediapartner Tubelight zal in haar tijdschrift aandacht besteden aan het project. Daarnaast organiseert Kunsthuis Syb in samenwerking met Tubelight een schrijfworkshop voor recensenten.

De Sybren Hellinga Kunstprijs & Sybren Hellinga
De Sybren Hellinga Kunstprijs is vernoemd naar galeriehouder Sybren Hellinga (1926-2000) en wordt iedere drie jaar door Kunsthuis Syb georganiseerd in het Friese dorp Beetsterzwaag. Hellinga leidde van 1995-2000 een galerie in Beetsterzwaag, het huidige Kunsthuis Syb. De prijs is bedoeld als stimulans voor startende kunstenaars en wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren Masha de Vries (1998), Ray Moon (2001), Paulien Oltheten (2004), Lotje van Lieshout (2007) en Jetske Verhoeven (2010).

Kunsthuis Syb
Kunsthuis SYB is een artists residency in een monumentaal pand in het midden van Beetsterzwaag. Op basis van een projectvoorstel nodigt Kunsthuis SYB hedendaagse kunstenaars uit om gedurende een projectperiode van gemiddeld zes weken in het huis te wonen en te werken. Daarbij ligt de nadruk op nieuwe samenwerkingsverbanden, onderzoek en experiment.Kunsthuis SYB is aanhoudend op zoek naar nieuwe manieren om jonge hedendaagse kunstenaars te ondersteunen in hun ontwikkeling, zowel binnen als buiten de programmering, en doet hetzelfde met betrekking tot jonge curatoren en recensenten.

De jury van de Sybren Hellinga Kunstprijs 2013
Wendelien van Oldenborgh 
(1962) volgde haar opleiding aan het Goldsmith College in Londen. Zij exposeerde wereldwijd, onder andere op de Biënnale van Venetië in 2011 en de 10e Istanbul Biënnale.

Steven ten Thije (1980) is onderzoekscurator voor het Van Abbemuseum en schrijft voor verschillende media. Momenteel werkt hij aan een promotieonderzoek met als onderwerp ‘de ontstaansgeschiedenis van de tentoonstellingscurator’.

Jetske Verhoeven (1980) is de winnaar van de vorige editie van de Sybren Hellinga Kunstprijs. Zij studeerde aan de Rietveldacademie en het Sandberg Instituut en exposeerde onder meer bij de Verbeke Foundation.

 

 

6e SYBREN HELLINGA KUNSTPRIJS
De genomineerden werken van 25 september t/m 19 oktober in Kunshtuis SYB
Prijsuitreiking: 19 oktober
expositie: 19 oktober – 3 november 2013

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

de Sybren Hellinga Stichting

en:


Stichting Van Teyens FundatieTubelight

 Teun Vonk; groepsponcho


Hee-Seung Choi


Riet Wijnen


PernilleLonstrup; To Talk the Talk of a Fashionable Parrot
Photo: Aimée Zito Lema