17 februari t/m 28 maart 2010

A CERTAIN CAPACITY FOR OCCUPYING SPACE

Residency Deirdre M. Donoghue

Een herinnering is niet statisch, maar wordt steeds opnieuw gevormd, aldus de Fins/Ierse kunstenaar Deirdre M. Donoghue (1971). Door herinneringen uit te spreken en te delen met anderen krijgen ze opnieuw vorm. Tijdens A Certain Capacity For Occupying Space werkt Donoghue met herinneringen aan kunstwerken en probeert ze deze zichtbaar te maken.

Donoghue filmt vijf personen die drie jaar geleden in Londen een performance bijwoonden. Tijdens interviews over de herinnering aan deze performance probeert ze de taal en bijbehorende gezichtsuitdrukkingen en gedragingen vast te leggen. Zo wordt een culturele herinnering zichtbaar, gevormd en vervormd via ge√ęsthetiseerde en deels onbewuste gedragingen.

Door ontmoetingen en gesprekken met inwoners van Beetsterzwaag zoekt Donoghue ook in de lokale gemeenschap naar collectieve culturele herinneringen. Van deze interviews maakt ze geluidsregistraties die in SYB te beluisteren zullen zijn.

Zaterdag 27 en zondag 28 februari is iedereen welkom bij Performing Memory. Tijdens deze performance kunnen bezoekers herinneringen van de kunstenaar activeren door naast haar te gaan zitten. De ‘stream of consciousness’ die deze situatie oproept bij de kunstenaar spreekt ze uit totdat de persoon naast haar weer vertrekt.

Donoghue sluit het project feestelijk af op zondag 21 maart met de Open Office For Words. Donoghue organiseert de Open Office For Words gewoonlijk iedere maand in ADA Rotterdam. Hierbij nodigt ze kunstenaars, architecten en wetenschappers uit verschillende disciplines uit om een relevant boek mee te nemen, te lezen en gesprekken te voeren. Het zijn open en gastvrije ontmoetingen, met gratis (zelfgebakken) taart, thee en koffie. Voor de Open Office in SYB nodigt Donoghue een performancekunstenaar uit en een wetenschappelijk specialist op het terrein van herinnering.

Deirdre Donoghue (Finland, 1971) behaalde in 2007 haar MA aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam. Daarvoor volgde ze verschillende beeldende kunst-, fotografie- en dramaturgie opleidingen in Ierland. In Rotterdam is Donoghue actief bij kunstenaarsinitiatief ADA. Haar werk was eerder te zien bij onder meer de Veemvloer Amsterdam en in TENT Rotterdam.

A CERTAIN CAPACITY FOR OCCUPYING SPACE
Deirdre M. Donoghue
Projectperiode  17 februari t/m 28 maart 2010

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting.