25 september t/m 7 november 2023

Alban Karsten: The Fences of Beetsterzwaag

Residency

Alban Karsten, Beauty and Enclosures, 2022. Kunstfort bij Vijfhuizen. Photo: LNDW Studio

Kunsthuis SYB verwelkomt kunstenaar Alban Karsten van 25 september tot en met 7 november voor een onderzoeksresidency. Bij SYB zal Karsten werken aan zijn onderzoek getiteld ‘The Fences of Beetsterzwaag’.

Al een aantal jaren doet Alban Karsten onderzoek naar de wonderlijke geschiedenis van hekwerken, met de aanverwante geschiedenissen van paardenhindernissen en hedendaagse rampenpreventie.

Tijdens zijn residentie bij Kunsthuis SYB zet de kunstenaar een volgende stap binnen dit onderzoek, door een vorm van storytelling in hekwerken te creëren. In The Fences of Beetsterzwaag onderzoekt hij de geschiedenis en betekenis van hekken in het dorp waar hij verblijft. Een van zijn doelstellingen is het ontwikkelen van een sculpturale vorm waarin streekverhalen, mythes, dorpsroddels, geschiedenis en leugens worden verweven tot een patchwork van verhalen. Dit zijn verhalen ‘op het hek’, zichtbaar gemaakt als articulaties van zijn artistiek onderzoek. Daarnaast doet Karsten onderzoek bij het Friese archief Tresoar en sluit hij zich aan bij verschillende lokale verenigingen.

Kunsthuis SYB is tijdens Karsten’s residency periode geopend op zaterdagen en zondagen van 13:00 – 17:00 uur. Op zondag 5 november organiseert SYB een presentatie ter afsluiting van zijn residency. Houd onze website in de gaten voor meer informatie over de presentatie.

Over de kunstenaar
Alban Karsten is een conceptueel kunstenaar die performances en sculpturen maakt vanuit een sterke nieuwsgierigheid naar ‘de ander’. Hij nodigt regelmatig professionals van verschillende vakgebieden uit – zoals een sociaal psycholoog, ijzersmeden en een hypnotherapeut – om met hen samen te werken aan zijn projecten. In die samenwerkingen probeert hij hun methoden en expertise in zijn werk te integreren, en hen zodoende een groot aandeel in de uitkomst van het werk te geven. Met zijn projecten onderzoekt Alban wat er voor nodig is om een expert te zijn, en wat auteurschap en eigenheid betekenen wanneer een deel van de regie uit handen gegeven wordt.

Alban behaalde zijn bachelor aan Academie Minerva (Groningen, NL) en zijn master aan het Sandberg Instituut (Amsterdam, NL). Hij woont en werkt in Amsterdam en was een van de oprichters van artist-run projectruimte De Gym (Groningen, NL).

Zijn werk was te zien in o.a. De Appel (Amsterdam, NL), International Design Biennial (St. Etienne, FR), Sign Groningen, NL), Kunstfort bij Vijfhuizen (Vijfhuizen, NL), Museum für Kunst & Gewerbe (Hamburg, DE), W139 (Amsterdam, NL), Combo (Venetië, IT), Het Resort (Groningen, NL), Am Ende Des Tages (Düsseldorf, DE), Macao (Milaan, IT), De Fabriek (Eindhoven, NL) en Huis Marseille (Amsterdam, NL).

De residency is mogelijk gemaakt door: