14 juni t/m 21 juli 2009

BEAR MAN AND ALICE

Residency Abner Preis

De komende weken werkt beeldend kunstenaar en verhalenverteller Abner Preis in SYB aan een nieuw videowerk met de titel *BEAR MAN AND ALICE*. De Amerikaan, die bekend staat om zijn bezielde werklust, werkt met zowel miniatuur- als met levensgrote personages en achtergrond, met tekeningen en met speciaal gemaakte objecten, onder meer van afvalmateriaal. Acteurs kiest Preis uit zijn gasten en uit de lokale gemeenschap van Beetsterzwaag en hij begeleidt dat alles met zijn eigen voice-over. De productie van zijn werk lijkt één grote interactieve performance.

Gelijktijdig organiseert Preis voor zijn crew in SYB een zomerkamp naar Amerikaans model: met een girl/boy policy, een ploegendienst voor koken en boodschappen en een echte inpaklijst – waarop onder meer een zaklamp, een slaapzak, een paar wandelschoenen en zwemkleding. Deelnemers zijn Rocco Pezzella (IT), Marcus Galmazz (IT), Nina Boas (NL), Vivian Wenli Lin (USA), Wayne Horse (DL), Will Barras (UK), Harlan Levey (USA), Ina Smits (NL), The London Police (UK), Tina Villa (CR), Lydia Russell (UK), Franchesca Miazzo (IT), Bianca Van Zwieten (NL), Jesse Zarouk (USA), Takuro Mizuta (JP) en Claudius Gebele (DL).

Zowel tijdens het kamp als bij de afsluiting van het gehele project presenteert Preis zijn werk aan publiek.

Abner Preis (1975) mist in de kunst en het leven de love. Hij werd laatst gesignaleerd bij de Leuvehaven in zijn woonplaats Rotterdam waar hij met een schepnetje plastic flessen uit het water viste. Vogels, noemde hij ze. In zijn atelier had hij van piepschuim rotsen en kliffen gemaakt waar hij de flessen opplakte en wit kalkte. Ze leken nog het meest op papegaaiduikers. En ja, er zat ook een lege fles WC-eend tussen. Preis vertelt absurde verhalen over goed en kwaad. Natuurlijk verliest het kwaad, per definitie. Een tweede lezing is echter confronterender dan je denkt. Zijn werk was recentelijk onder meer te zien bij Galerie Gabriel Rolt tijdens Art Amsterdam en tijdens Art Rotterdam bij de presentatie van Trendbeheer.

BEAR MAN AND ALICE
Abner Preis
Projectperiode 14 juni t/m 21 juli 2009

BEAR MAN AND ALICE, THE PLAY:
zondag 28 juni om 18.00 uur

Eindpresentatie van de video BEAR MAN AND ALICE &
performance van Abner Preis, Nina Boas en gasten:
zaterdag 11 juli om 15.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de provincie Friesland.