1 augustus t/m 25 september 2016

BURN SCAPE

Residency Helen Dowling

Een school tropische vissen. Ze schieten zenuwachtig door elkaar heen begeleid door het geluid van een knapperend vuurtje. Dan drie vrolijke twintigers snorkelend in een knalroze oceaan. Tussendoor een opname van het wateroppervlak vanuit de koele diepte met daarachter de felle zon en op de soundtrack het scherpe snerpen van cicaden. Helen Dowlings The Burning Time Slideshow (2015) heeft een merkwaardig aangenaam effect op de kijker. De film is een prikkelende, associatieve montage van kleuren, beelden en geluiden waarin je nog net een doodgewone vakantievideo kunt herkennen. Een betoverende duik in ons collectief vakantiegeheugen.

Helen Dowling (1982, UK) werkt met video, foto en digitaal beeld. Ze is geïnteresseerd in het generieke beeld van het landschap; een landschap dat een gevoel van herkenning oproept zonder dat het verwijst naar een bepaalde plaats.

De komende weken zal ze vanuit Kunsthuis SYB de Waddeneilanden en de Friese kunstlijn verkennen op zoek naar beeld- en geluidsmateriaal waarin de specifieke kwaliteit van dit landschap doorklinkt. In de montagekamer versnijdt ze materiaal dat ze heeft opgenomen met stockbeelden en andere gevonden beeld- en geluidsfragmenten van over de hele wereld, speurend naar een gemeenschappelijke grond waarop kunstenaar en kijker elkaar ontmoeten in een gedeelde emotionele en zintuiglijke sensitiviteit. 

Iedere zaterdag gedurende haar verblijf in SYB toont Helen Dowling een stadium van haar werk in wording, zodat regelmatige bezoekers van SYB haar intuïtief en grillig creatief proces kunnen volgen. Op 24 september is de definitieve montage te zien in Kunsthuis SYB.

Helen Dowling (UK, 1982) studeerde aan Goldsmiths College en de Slade School of Fine Art in Londen en verbleef in 2010/2011 aan de Rijksakademie in Amsterdam. Haar werk was dit jaar onder andere te zien in Close-Up, A New Generation of Film and Video Artists in the Netherlands in het EYE Filmmuseum in Amsterdam.

Lees de tekst over het werk van Helen Dowling, door Docus van der Made