9 november 2021 t/m 15 januari 2022

Carmen Schabracq – Duvel Banner

Eindpresentatie uitgesteld!

Image: Saskia Hardus

De eindpresentatie van Carmen is helaas verplaatst naar later dit jaar.

Carmen Schabracq verblijft vanaf 9 november 6 weken in Kunsthuis SYB, waar ze zich wil verdiepen in verschillende vlechttechnieken zoals rietvlechten en vlechten met wilgentenen. Ze wil het ambacht van het vlechten toepassen in nieuw te ontwikkelen sculpturale maskers, die worden gebaseerd op lokale geschiedenissen, volksverhalen van de wijdere omgeving en veel oudere mythes en sagen van Friesland. Een vertrekpunt in het onderzoek is haar fascinatie voor de duivel; een archetype waar Carmen vaker mee werkt. Ze zal zich verdiepen in klokkenstoelen en andere oude gebruiken van Friesland.

Het masker en het portret zijn terugkerende thema’s binnen Carmen’s werk, waarmee ze de complexiteit van de menselijke identiteit en haar eigen ‘rol’ als vrouwelijke kunstenaar onderzoekt. Het masker is een hulpmiddel binnen een ritueel of performance om ‘de ander’ te worden en daar speelt ze op verschillende manieren mee. Haar personages kunnen binnen haar werk iedere identiteit aannemen en zich in allerlei soorten kleurrijke sets of ruimtes bevinden.

Carmen werkt tijdens haar residency samen met Jannie Hakman. Jannie werkt al meer dan 20 jaar met de oude techniek van het vlechten met wilgentenen. Inmiddels heeft ze haar eigen “Vlechtschuur”, waar ze regelmatig workshops geeft. Haar eerste workshop heeft ze gevolgd bij het Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde, waar ook Carmen een bezoek aan zal brengen.

De gevlochten maskers en verhalen komen terug in nieuwe schilderijen die Schabracq in wil zetten als een visuele hervertelling. De resultaten zijn eind december in een tentoonstelling te zien. Tijdens Carmen’s residency is Kunsthuis SYB op zaterdagen en zondagen van 13:00 – 17:00 uur geopend – onder voorbehoud van de maatregelen omtrent het coronavirus.

Over de kunstenaar

Carmen Schabracq is geboren in Amsterdam (1988), waar ze nu woont, werkt en haar BFA behaalde aan de Gerrit Rietveld Academie in 2012. In 2015 behaalde ze haar MFA (theater kostuumontwerp) aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, met haar Naakte Maskers onderzoek en werk. Ze werkt in verschillende media en maakt voornamelijk schilderijen en maskers; van papier-maché, gehaakt van wol of gemaakt van ander textiel. Soms manifesteren deze maskers zich in sculpturale installaties, foto’s en performances of ze komen terug in haar schilderijen. Haar werk is een doorlopend onderzoek naar maskerade en het idee van portret – de innerlijke ziel van een persoon in overeenstemming met zijn gemaskerde realiteit. Zo deed ze in 2019 een artist in residency in Casa Lü in Mexico City waar ze werk maakte over lokale maskers en de cultus rond de dood. En verbleef ze in 2020 in de AiR van het Vincent van Goghhuis in Zundert, waar ze onderzocht of een (geschilderd) portret een vorm van masker kan zijn dat de innerlijke staat van de geportretteerde onthult.

Het project is mogelijk gemaakt door: