13 november t/m 4 december 2022

Carriers, tentoonstelling Sybren Hellinga Kunstprijs

in Kunsthuis SYB

Foto: Sjoerd Knol

Carriers:
zondag 13 november – zondag 4 december 2022
open op zaterdagen en zondagen van 13.00 tot 17.00 uur.

De groepstentoonstelling Carriers is te zien in Kunsthuis SYB van 13 november tot en met 4 december. De tentoonstelling is gecureerd door Titus Nouwens en bevat kunstwerken van de vijf genomineerde kunstenaars van de 9e Sybren Hellinga Kunstprijs.

De 9e editie van de Sybren Hellinga Kunstprijs brengt kunstenaars samen vanuit zeer uiteenlopende contexten; ze komen uit Denemarken, Goa, Nederland en Syrië en zijn de afgelopen jaren afgestudeerd aan kunstacademies in Amsterdam en Arnhem, Gent en Groningen. De werken die ze in Kunsthuis SYB presenteren omvatten verschillende media, zoals bewegend beeld, keramiek en textiel. Zoals curator Titus Nouwens in zijn essay benadrukt, hebben de kunstwerken persoonlijke en familiale geschiedenissen als vertrekpunt. Autobiografie en fictie zijn met elkaar verweven in vijf multimedia-installaties met een sterk performatief karakter. Het begrip carrier, Engels voor drager, is een terugkerend element in de tentoonstelling. Nouwens neemt het etymologische verband tussen carrier en carrière als uitgangspunt om na te denken over de relatie tussen de twee begrippen en hoe ze verwijzen naar zowel verplaatsen als vasthouden.

De kunstenaars:
Benjamin Francis
Olivia D’Cruz
Peter Scherrebeck Hansen
Sarjon Azouz
Vita Soul Wilmering

Lees hier de tekst die curator Titus Nouwens heeft geschreven bij de tentoonstelling.

Colofon
Curator: Titus Nouwens
Directeur: Arnisa Zeqo
Coördinator/ producent: Gisanne Hendriks
Friese vertaling: Ed Knotter
Vormgever: Maarten van Maanen
Productie: Vanina Tsvetkova
Documentatie: Sjoerd Knol
SYB Huisclub: Jan Harmsma, Eva Kruis, Hilde Metsaars
Longlist beoordeling SYB Circles: Josje Hattink, Alina Lupu, Anika Mariam Ahmed

Jury: Vytautas Kumža (Winnaar Sybren Hellinga Kunstprijs 2019), Saskia Noor van Imhoff (Beeldend kunstenaar), Laurie Cluitmans (Curator Centraal Museum in Utrecht), Sanne Luteijn (Manager The Ekard Residency)

De Sybren Hellinga Kunstprijs 2022 wordt mogelijk gemaakt door: Sybren Hellinga Stichting, het Mondriaan Fonds, de Provincie Fryslân, de Van Teyens Fundatie en de gemeente Opsterland.

  • Foto: Sjoerd Knol