10 juli 2022

Eindpresentatie Sol Archer

in Kunsthuis SYB

Op zondag 10 juli om 15.00 uur presenteert Sol Archer de film die hij maakte tijdens zijn residentie Gardening Practices in Kunsthuis SYB. 

U bent van harte uitgenodigd van 13:00 – 17:00 uur zijn film te bekijken. Rond 15:00 uur zal Sol kort iets vertellen over zijn onderzoek en bevindingen.

Residency
Sinds 30 mei was Sol Archer te gast in Kunsthuis SYB waar hij werkte aan zijn onderzoek naar het beheer en behoud van landschappen en ecosystemen middels tuinieren.

Met de botanische tuin van de 18e en 19e eeuw werd het mogelijk om een afgebakend geografisch gebied te creëren door de kunstmatige constructie van klimaten, zoals tropen, woestijn en siërra en allerlei andere uitheemse omgevingen.

Tijdens zijn residency in SYB richtte Sol zich op het onderhoud van tropische planten en de relatie tussen tropisch tuinieren en natuurbeelden uit de koloniale periode. Hij werkte samen met inwoners van Beetsterzwaag en de Tropische Kas om te ontdekken welke condities zij creëren voor de planten die uit alle uithoeken van de wereld komen en nu in Friesland kunnen groeien. Samen met zangeres Jeanette Huizinga creëerde hij een soundscape, waarin vrijwilligers van de Tropische Kas 19e-eeuwse muzikale transcripties van Braziliaanse dierengeluiden uit het archief van het Instituto Hercule Florence reproduceerden.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: