20 december 2014

EINDPRESENTATIE WHEN SPECTATORS WORK…

Marianna Liosi, Alessandra Saviotti

Op zaterdag 20 december om 15.00 uur start de eindpresentatie van het zes weken durende residency-project When spectators work, workers observeThe beginning is the last part to be created in Kunsthuis SYB.

De curatoren en kunstenaars presenteren een overzicht van het onderzoeksproces ontwikkeld tijdens het inrichten van de tentoonstellingsruimte. Sporen van individuele reflecties alsook van het gezamenlijk werk met de gasten en het publiek, schema’s op de muren en een archief aan inspirerende teksten geven een beeldende indruk van de fysieke en conceptuele werken die werden uitgevoerd tijdens de residency-periode.
Noties van productiviteit versus improductiviteit, afleren om te kunnen leren, de betrokkenheid van het lichaam bij de cognitieve arbeid, alsmede de waarde van lichamelijkheid in relatie tot het individuele en collectieve bewustzijn, zijn de belangrijkste onderwerpen die verkend zijn.

Als resultaat van hun verblijf presenteren Cathleen Schuster en Marcel Dickhage “In order to produce“; een filminstallatie in progress die begon in SYB. De installatie bestaat uit een vrouw die wordt gefilmd terwijl zij zich haar verleden herinnert, echter haar geschiedenis lijkt die te zijn van een plek, een huis, een voormalige fabriek. De ingesproken herinneringen lijken enigszins af te wijken van de afbeeldingen die de kijker ontdekt in de film, alsof de persoon zich een aantal dingen verkeerd zou herinneren.
De geschiedenis van de locatie als snoepfabriek wordt tegenover de huidige verhaallijn van de locatie als plek voor de productie van kunst gezet. Op een gegeven moment, verandert de vrouw zichzelf in een toeschouwer en laat ze de kijker zijn of haar eigen rol bevragen.
Tijdens de presentatie wordt film getoond in een installatie met een bureau, een laptop en koptelefoons, die doet denken aan een editing-proces, alsof het werk nog in ontwikkeling is.
De film is tot stand gekomen dankzij de betrokkenheid van de actrice Josephina Bakker.

Tot slot zal een geluidsinstallatie achterin de tentoonstellingsruimte herinneren aan zowel de workshops snoepmaken (onder leiding van Elles Kiers) die de kinderen van Beetsterzwaag betrokken bij het project, en aan de identiteit van Kunsthuis SYB als productieruimte.

Bekijk het beeldend essay op ATPdiary

WHEN SPECTATORS WORK, WORKERS OBSERVE – THE BEGINNING IS THE LAST PART TO BE CREATED
Marianna Liosi en Alessandra Saviotti
Projectperiode 15 november 2014 t/m 6 januari 2015

SYB is open voor het publiek op iedere zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur en op afspraak.

Dit project wordt gesteund door


Van Teyens Fundatie

PAUWHOF FONDS /
OVERVOORDE – GORDON STICHTING

en de vrijwilligers van Kunsthuis SYB.

 

Mediapartner:

 

Meer informatie:
SYB
06 14 94 76 12
info@kunsthuissyb.nl

website Marianna Liosi
website Alessandra Saviotti

 


guests: Bodies at Work

 


guests: Manual Labour

 


guests: Ying Que

 


kinderworkshop snoep maken