3 augustus t/m 13 september 2015

FESTIVAL OF SPORTS

Residency Rieke Vos, Kasper Jacobs, Ilke Gers, Frank Koolen, Eric Giraudet de Boudemange

Nu het einde van juli in zicht is bereikt de tourgekte langzamerhand haar hoogtepunt. Sponsoren, dopingpolitie, wielerpers en podiummeisjes cirkelen als vliegen rond de zwetende wielrenners. In hun kielzog de toeschouwer. Sport verenigt. Maar de verregaande professionalisering, commercialisering en mondialisering van grote evenementen als de Tour de France doen bijna vergeten wat sport ook kan zijn: een rijke uiting van lokale culturele identiteit waarbij instinct voor competitie net zo veel ruimte krijgt als de impuls voor spel, saamhorigheid en plezier.

Fotograaf: Emilio Moreno © Festival of Sports

Lokale sporttradities weten mensen op een eenvoudige manier te verbinden. Een kracht waar ook de kunst haar voordeel mee kan doen, schreef Berthold Brecht in zijn essay Mehr Guten Sport (1926) waarin hij bepleit dat kunst meer als sport zou moeten zijn. Op haar beurt zou sport meer als kunst kunnen zijn zoals de vroegere wedkampen onderdeel uitmaakten van gewijde feesten en heilige handelingen. Tot in de 19e eeuw, schreef cultuurfilosoof Johan Huizinga in Homo Ludens (1938), was sport sterk verbonden met lokale rituelen, geloven en artistieke uitingen.

Fotograaf: Emilio Moreno © Festival of Sports

Met Festival of Sports gaat curator Rieke Vos op zoek naar de hedendaagse verbanden tussen sport en kunst. In haar onderzoek zet ze spel, improvisatie en creativiteit in als antidotum van een door efficiëntie gedreven samenleving. Festival of Sports is een meerjarige onderzoekstraject dat bestaat uit een reeks evenementen in binnen- en buitenland waarvoor Rieke Vos zich omringt met een team van kunstenaars, ontwerpers, architecten, theatermakers, choreografen en schrijvers dat telkens van samenstelling verandert afhankelijk van de locatie en de context. Wat allen gemeen hebben is een fascinatie voor sport en spel als culturele uiting.

Fotograaf: Emilio Moreno © Festival of Sports

De eerste editie van het Festival of Sports, de Friesland editie, kijkt naar de traditionele Friese sporten als kaatsen, fierljeppen en skûtsjesilen. Rieke Vos vroeg deelnemend kunstenaars om op speelse wijze bestaande sporten te verdraaien, nieuwe sporten uit te vinden of op een andere manier te reflecteren op atletische prestaties en de entourage van een sportevenement.

Fotograaf: Emilio Moreno © Festival of Sports

Rieke Vos (1981, Arnhem) is freelance curator en schrijver gevestigd in Amsterdam. Ze initieert culturele programma’s en tentoonstellingen en werkt in opdracht van uiteenlopende organisaties in binnen- en buitenland. Het betreft veelal projecten in de openbare ruimte die zich ontvouwen langs de grenzen van kunst, architectuur en stedelijk leven op zoek naar momenten van poëzie in het alledaagse. In 2013 was ze als onderzoekscurator betrokken bij de Istanbul Biennale en co-curator van de tentoonstelling Artificial Amsterdam bij de Appel Arts Centre. Tussen 2010-2011 was ze curator bij SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en deelnemer aan het Appel Curatorial Programme. Als schrijver schrijft Rieke Vos o.a. voor Stichting Sonsbeek en Metropolis M.

Ilke Gers (Nieuw-Zeeland, 1981) is grafisch ontwerper en voormalig proftennisster. Op dit moment werkt ze aan de Jan van Eyck Academie aan haar overkoepeld onderzoek Techniques of the Body over hoe lichaamsbeweging, fysiek uithoudingsvermogen en de culturele bepaaldheid weerklank kunnen krijgen in een grafische taal. Ze ontwikkelt hiervoor een aantal nieuwe sporten en spellen waarbij ze het publiek een sleutelrol geeft in de ontwikkeling van regels, strategieën, technieken en methodes. Voor Festival of Sports zal Gers specifiek kijken naar de fysieke, culturele en sportieve elementen van het kaatsen in samenwerking met scholen en kaatsverenigingen in Beetsterzwaag en omgeving.

Eric Giraudet de Boudemange (Frankrijk, 1983) is een beeldend kunstenaar met een haast etnografische benadering van traditionele sporten en folkloristische spellen. Hij legt contact met de leden van een bepaalde vereniging of gemeenschap en vergezelt en observeert hen bij hun vrijetijdsbesteding met een scherp oog voor de bijbehorende gebaren, gebruiken en omgangsvormen. Op basis van zijn observaties en met behulp van films en foto’s creëert hij vervolgens een eigen narratief in de vorm van een performance of een installatie. Voor Festival of Sports zal Eric Giraudet de Boudemange vooral kijken naar het fierljeppen waarbij hij vertrekt vanuit een eerder werk, de film An Essay on Dutch landscape (2013), waarin hij het spel tussen lichaam en landschap in deze karakteristieke Friese sport op duizelingwekkende wijze in beeld bracht.

Frank Koolen (Nederland, 1978) en Kasper Jacobs (Nederland, 1981) zijn beeldend kunstenaars met een gedeelde fascinatie voor subculturen en de manier waarop zij hun eigen omgeving creëren en de realiteit naar hun hand weten te zetten. Tijdens een residentie op Curaçao maakten ze onlangs samen de film Play Curaçao, een beeldende collage van observaties, gesprekken en performances. Het droge, winderige eiland vormt het decor voor allerhande sociale rituelen die vorm geven aan de lokale cultuur. Voor Festival of Sports ontwikkelen Jacobs & Koolen een nieuwe film waarbij ze hun focus verleggen naar de spelcultuur in Friesland en samenwerken met een lokale theatergroep.

Fotograaf: Emilio Moreno © Festival of Sports

Fotograaf: Emilio Moreno © Festival of Sports

 

 

Dit project wordt mede gefinancierd door:

logo_fryslan_kleur_rgb_300

SCI_Woordbeeld_NL_4_regels_CMYK

M

pauwhof

doen

VAN EYCK logo contour.indd

met dank aan de vrijwilligers van Kunsthuis SYB.