10 september 2022

Film “RAFTS” van Rory Pilgrim

Open Monumentendag

Rory Pilgrim, RAFTS, Production Still, HD Film, 1 hour 6 minutes, 2021.

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 september vertonen we de nieuwste film “RAFTS” (2021) van kunstenaar en componist Rory Pilgrim (1988).

Te midden van de COVID-19 pandemie ontwikkelde Pilgrim RAFTS als het tweede hoofdstuk in een reeks performances, films en geluidswerken waarin hij onderzoekt hoe de klimaatcrisis zich verhoudt tot de structuren in ons dagelijks leven. Pilgrim was in 2012 te gast bij SYB voor een residency waar hij werkte aan zijn project De Stille Revolutie. In 2019 won hij de Prix de Rome.

RAFTS was eerder dit jaar te zien in de Serpentine Gallery in Londen als onderdeel van de tentoonstelling Radio Ballads. De tentoonstelling was het hoogtepunt van drie jaar werk van kunstenaars Sonia Boyce, Helen Cammock, Rory Pilgrim en Ilona Sagar en toonde vier werken die tot stand zijn gekomen in samenwerking met maatschappelijk werkers, verzorgers, organisatoren en bewoners en die verhalen verkennen over arbeid, en wie op welke manier voor wie zorgt.

De film RAFTS is van 29 oktober t/m 17 december 2022 te zien tijdens de gelijknamige solotentoonstelling van Pilgrim in andriesse eyck galerie in Amsterdam.

Kunsthuis SYB is tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 september geopend van 11:00 – 17:00 uur.
Lees hier meer over Rory’s residency bij Kunsthuis SYB in 2012: De Stille Revolutie.