8 januari t/m 5 februari 2010

GOOD MORNING FRIESLAND

Residency Nina Yuen

De Amerikaanse performance- en videokunstenaar Nina Yuen start dit nieuwe decennium in Beetsterzwaag met een grondige analyse van het ochtendritueel. Allereerst observeert Yuen tot in detail dagelijkse ochtendgebruiken zoals wakker worden, tanden poetsen, uitstrekken en ontbijten, zowel van vrienden als vreemden. Daarna zal ze in een zelfgemaakt decor deze handelingen proberen na te spelen, waarbij ze geleidelijk zelfgemaakte attributen introduceert: zoals een nieuw soort kam, handdoek of koffieapparaat. Zo probeert ze de intieme, nauwkeurige maar tegelijkertijd routineuze handelingen van het begin van de dag weer alle aandacht te geven die ze verdienen.

Good Morning Friesland wordt een soort eerbetoon aan de ochtend, als moment van optimisme en vernieuwing. Yuen gaat op zoek naar de vele persoonlijke varianten in ochtendroutine maar ook wil ze de aandacht vestigen op het collectieve van het opstaan zoals dat plaatsvindt in iedere gemeenschap, iedere ochtend weer achter iedere deur.

Bij de feestelijke afsluiting van het project zal Yuen zowel haar verzamelde documentairemateriaal tonen als de uiteindelijke film die verslag doet van haar re-enactment.

Nina Yuen (Hawaii, 1982) rondde in 2009 haar residency af aan de Rijksakademie Amsterdam. Yuen richtte zich al eerder op dagelijkse routine – slapen, schoonmaken, eten en wassen – zoals in haar films Clean en White Blindness. Haar werk draait ook om foutieve persoonlijke herinneringen en collectieve onwaarheden zowel van haarzelf, als van anderen. Om haar films te kunnen maken verblijft ze steeds voor tenminste een week in een kunstmatige omgeving. Het werk van Yuen was in 2009 onder meer te zien in Galerie Juliètte Jongma Amsterdam en bij Lombard-Freid Projects New York.

Werkperiode:
8 januari t/m 5 februari

Openingstijden:
zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur
en op afspraak

Feestelijke presentatie:
zondag 7 februari 16:00 uur

Tentoonstelling:
zaterdag 6, zondag 7, zaterdag 13 en zondag 14 februari, 13:00 – 17:00 uur

SYB maakt het proces openbaar door tijdens de werkperiode de deuren te openen voor publiek.

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting.