1 t/m 25 juli 2020

Halla Einarsdóttir

Residency

Portal Scroll (still), Halla Einarsdóttir, 2020

Openingstijden: zaterdag & zondag, 13 – 17 uur
Eindpresentatie: zaterdag 25 juli, 15:00 uur

Deze maand verblijft de IJslandse kunstenaar Halla Einarsdóttir in Kunsthuis SYB. In haar werk is Halla geïnteresseerd in de manier waarop onze omgeving ons perspectief, gedrag en interacties beïnvloedt. In dit project richt ze zich op de oppervlaktes in deze omgevingen, omdat ze ons iets kunnen vertellen over de aard van een object. De textuur van een oppervlakte laat ons zien hoe de buitenkant van dit object, of een gebouw, of een lichaam heeft gereageerd op externe omstandigheden, maar verhult ook wat er binnenin zit. En wat kunnen we ontdekken in de beschadigde delen en scheuren ervan?

Einarsdóttir werkt deze thema’s verder uit tijdens haar verblijf in SYB. Ze werkt in Beetsterzwaag verder aan haar video Portal Scroll (ontwikkeld met kunstenaar Faysal Mroueh). De video (zie afbeelding) is gebaseerd op een first person perspectief zoals gebruikt in videogame-omgevingen en bevat meerdere audiosporen. Zo wordt je meegenomen in het ‘spel’ en verken je samen de virtuele ruimte, terwijl je blik wordt gericht op de texturen en oppervlaktes van de omgeving. Als aanvulling en fysieke tegenhanger op dit virtuele werk, is Halla ook van plan om nieuwe sculpturen te maken.

Halla Einarsdóttir (Reykjavík, IJsland, 1991) woont en werkt in Rotterdam. Ze behaalde haar BA aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam 2015. Haar werk was in 2016 te zien in SYB, toen was ze genomineerd voor de 7e Sybren Hellinga Kunstprijs. Momenteel volgt ze het MFA-programma van het Piet Zwart Instituut, Rotterdam.

Halla’s project in uitvoering is elk weekend van 13 tot 17 uur te zien en wordt op zaterdag 25 juli vanaf 15 uur in SYB gepresenteerd.

Documentatie van de eindpresentatie op 25 juli 2020 (foto’s door Kunsthuis SYB):