1 juli t/m 15 augustus 2021

Inge Meijer: Community Garden

Residency

Image: Catalina Suescún P.

Vanaf 1 juli verwelkomt Kunsthuis SYB Inge Meijer, die tot en met 15 augustus te gast is. Inge werkt tijdens haar residency aan Community Garden; een project waarin ze onderzoek doet naar hoe we de publieke ruimte – die nu gereserveerd is voor auto’s –kunnen inzetten voor tuinen waar iedereen gebruik van kan maken.

Het idee voor Community Garden is ontstaan na het lezen over de projecten van de Nederlandse Fokke van Katwijk & Bram Bos en de Colombiaanse Duván Antonio Ramírez. Van Katwijk & Bos zaagden in 1998 het dak open van Van Katwijk’s Toyota Corolla, stortten de auto halfvol met tuinaarde en zetten er planten in. De autotuin heeft 6 jaar bestaan op de parkeerplaats in Amsterdam Zuid. Duván Antonio Ramírez bouwde een installatie voor zijn auto waarmee hij eigen gekweekte planten rondbrengt door de straten van Medellín.

Autotuin, Fokke van Katwijk en Bram Bos, 1998.

Inge is door de projecten van Van Katwijk & Bos en Ramírez geïnspireerd geraakt om na te denken over publieke ruimte; ruimte die bijvoorbeeld gereserveerd is voor auto’s en hoe we die mogelijk ook anders kunnen gebruiken. Tijdens haar residency in Kunsthuis SYB gebruikt Inge haar eigen auto als uitgangspunt voor een prototype van een Community Garden.

Inge doet daarnaast onderzoek naar de functie van (tuin)communities, door een samenwerking aan te gaan met de Tropische Kas in Beetsterzwaag. Zo wil ze in de zomerperiode als vrijwilliger helpen om de planten water te geven. “Door mee te werken met de groengroep, bakploeg en watergevers van de Tropische Kas wil ik leren over de planten en het functioneren van deze gemeenschap. Deze ervaringen zullen bijdrage aan het ontwerpen van de Community Garden. Het doel van dit project is op een andere manier naar ruimte kijken en via de verbeelding nieuwe mogelijkheden creëren om te vergroenen.”

Haar werkproces en het onderzoek naar de functie van (tuin)communities worden vertaald naar een film. Tijdens de residency van Inge is Kunsthuis SYB op zaterdagen en zondagen van 13:00 – 17:00 uur geopend – onder voorbehoud van de maatregelen omtrent het coronavirus.

Over de kunstenaar
Inge Meijer voltooide een BA aan de ArtEZ Academy of Fine Arts and Design in 2012 en voltooide in 2017 de tweejarige residency aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Haar werk is tentoongesteld in instellingen en galeries zowel in Amsterdam – waar ze gevestigd is – als in het buitenland, waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, UNSEEN, Museum Arnhem, en het Asia Culture Center in Gwangju, Zuid-Korea. Haar werk wordt vertegenwoordigd door Galerie Akinci en haar publicatie, The Plant Collection, werd in 2020 geselecteerd voor de Best Verzorgde Boeken.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door: