6 november t/m 18 december 2017

JOINT FORCES

residency Annegret Kellner, Emi Kodama, Thijs Jansen

Annegret Kellner, Picture Element

Met drie projecten op het snijvlak van kunst en wetenschap verkennen Kunsthuis SYB en het Frank Mohr Instituut van Academie Minerva het recent gelanceerde virtuele platform Mingler, een matching site voor kunstenaars en wetenschappers van De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten.

Hoewel vaak in een adem genoemd, lijken kunst en wetenschap op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen te hebben. Wetenschappelijk onderzoek is vaak een beetje saai en lijkt ver weg te staan van de meeslepende kunstenaarspraktijk. Kunstenaars kunnen hun intuïtie volgen, telkens opnieuw een ander pad inslaan of eindeloos van hun oorspronkelijke onderzoeksvraag afdwalen, terwijl wetenschappers gebonden zijn aan een vooraf gekozen methodiek en hun onderzoek voortdurend af moeten bakenen en verantwoorden. En toch, wanneer je met een wetenschapper in gesprek raakt, ontdek je dat achter dat taaie onderzoek dezelfde bevlogenheid, creativiteit en nieuwsgierigheid verborgen ligt.

Kunstenaars en wetenschappers lopen warm voor dezelfde vraagstukken en delen dezelfde fascinaties, maar benaderen ze op een fundamenteel andere manier en daarom zijn samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars en wetenschappers zo enorm interessant! Maar hoe vind je elkaar als je tot over je oren in de voorbereidingen zit voor een tentoonstelling, de volgende subsidieaanvraag, het zoveelste artikel? Natuurlijk: op een matching site. Mingler is de dating site voor onderzoekers. Ontwikkeld door de Jonge Akademie in samenwerking met de Akademie van de Kunsten biedt Mingler een virtuele ontmoetingsplek voor kunstenaars en wetenschappers. Je logt in, maakt een profiel aan en Mingler gaat met behulp van allerlei logaritmes voor je op zoek naar een match. Een voor een rollen de mogelijke partners binnen; soms lijkt het een match-made-in-heaven, een andere keer ligt de voorgestelde partner minder voor de hand, maar is daarom des te spannender. Je schrijft heen en weer, besluit elkaar te ontmoeten en als het klikt stap je samen een project in.

Mocht je nu denken: dat wil ik ook! Dan zal je even moeten wachten, want Mingler is nog in de pilotfase en deelname is vooralsnog op uitnodiging. Toch kun je nu via Kunsthuis SYB en het Frank Mohr Instituut (FMI) kennis maken met Mingler, want voor het project Joint Forces werken SYB en het FMI samen om Mingler te verkennen, te verbeteren en om de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap te bevorderen.

Voor Joint Forces selecteerde het FMI drie alumni die in hun werk een open en onderzoekende houding hebben laten zien en vroeg hen een “Project Call” te posten op Mingler. Annegret Kellner, Emi Kodama en Thijs Jansen maakten een profiel aan door uiteenlopende vragen te beantwoorden over hun werk, fascinaties, werkhouding en werkethiek. Vervolgens ging Mingler aan de haal met hun antwoorden door er eenvoudige logaritmes op los te laten en kreeg ieder een selectie aan mogelijke partners gepresenteerd. Misschien niet ogenblikkelijk geen match op thema, maar dan een wetenschapper met bijvoorbeeld een vergelijkbare werkhouding. Zo kan je via Mingler eindigen met een econoom, terwijl je jezelf eerder met een bioloog had voorgesteld.

De zoektocht van Kellner, Kodama en Jansen resulteerde in drie projectvoorstellen. Vanaf 15 november krijgen de drie kunstenaars in het Kunsthuis de gelegenheid om in samenwerking met hun nieuw gevonden partners, nieuwe ideeën te toetsen en verder uit te werken. Op 17 december worden de resultaten in Kunsthuis SYB gepresenteerd aan het publiek.

Annegret Kellner (1979, Karl-Marx-Stadt/Chemnitz, Duitsland) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde in Groningen aan Academie Minerva, de Hochschule für Bildende Künste in Dresden, het Hunter College in New York en het Frank Mohr Instituut in Groningen. http://www.annegretkellner.nl

Thijs Jansen (Groningen, 1986) woont en werkt in Groningen. Hij studeerde aan Academie Minerva en het Frank Mohr Instituut in Groningen en in het California College of the Arts in San Francisco.  http://www.painterthijs.com

Emi Kodama (Vancouver, 1980) woont en werkt in Brussel. Ze studeerde aan ArtEZ in Enschede, aan het Frank Mohr Instituut in Groningen en het HISK in Gent. http://www.emikodama.com

 

Met dank aan: Noor Nuyten, programmeringscommissie SYB
Mede mogelijk gemaakt door:
Frank Mohr Instituut

MNR-HAN_Logo2014UK_rgb_pos01

M

pbcflogo_dja

unnamed