15 mei t/m 28 juni 2020

USITATISSIMUMISSITATISU

Laurent-David Garnier

De Franse kunstenaar Laurent-David Garnier werkt met stoffen die verdampen, die ongrijpbaar en vluchtig zijn en maakt hier composities mee waarin de bezoeker zich kan bewegen en onderdompelen. Met het gebruik van geur in deze sculpturen slaat hij een brug naar de klassieke beeldhouwkunst die je immers ook op zintuiglijke manier kan ervaren.

USITATISSIMUMISSITATISU
In SYB zal Laurent-David zich bezighouden met twee planten, en het materiaal waar zij grotendeels uit bestaan, cellulose. De ene plant Boeddha’s hand is een citrusplant, die niet van nature voorkomt in Nederland, maar wel wordt geïmporteerd. Boeddha’s hand is geen eetbare vrucht, maar werd door zijn vorm vaak gebruik in boeddhistische rituelen.

De andere plant is Vlas (Linum sp.) dat zich kenmerkt door blauwe bloemen en een lange steel. Vlas wordt gebruikt om zijn meervoudige en duurzame vezel en is de grondstof voor linnen. Deze medicinale plant wordt ook in de traditionele geneeskunde gebruikt. Het gebruik en verwerken van vlas is ook onlosmakelijk verbonden met het platteland van Noord-Europa.

In zijn project in SYB, getiteld USITATISSIMUMISSITATISU (gebaseerd op het latijn voor vlas) wil Laurent-David Garnier zich bezighouden met de betekenis van deze planten, door de eigenschappen van cellulose te belichten, en ook de fotonische structuur ervan zichtbaar te maken. Zo kan cellulose vanuit een bepaalde hoek doorzichtig zijn, en vanuit een andere hoek niet. Hierdoor veranderen objecten vanuit verschillende invalshoeken van kleur, een even ongrijpbaar en vergankelijk effect als geur.

Over de kunstenaar
Garnier werd opgeleid als parfumeur, werkte als senior parfumeur in de parfumindustrie en volgde daarna een master beeldende kunst aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Sindsdien richt hij zich als parfumeur en als kunstenaar op de beleving van zintuigen in relatie tot de beeldende kunst, en vooral op de reuk. Zijn werk was onder andere te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam, Kunsthalle Bremerhaven (DE), Singapore Peninsular (SG), de Appel, Amsterdam en Ausstellungsraum Klingental, Basel (CH).

Laurent-David Garnier’s residency in Kunsthuis SYB begint hij noodgedwongen in zijn eigen atelier. Vanaf 1 juni is het voor hem mogelijk echt naar Beetsterzwaag af te reizen, om zijn residency af te maken.